Nicolas de Staël in Musée d’Art Moderne de Paris

De overzichtstentoonstelling van het werk van de in Sint-Petersburg geboren Nicolas de Staël (1914) is chronologisch opgesteld.

De familie verlaat Rusland na de Oktoberrevolutie. Na ontelbare omwegen zowel in Europa als in Afrika, waar hij zijn partner Jeannine Guillou ontmoet, belandt Nicolas eindelijk in Parijs waar hij geleidelijk erkenning vindt voor zijn werk. Hij vernieuwt zich telkens weer; een intense picturale zoektocht langs diverse wegen, daarbij heen en weer geslingerd tussen abstractie en figuratief. In 1946 sterft Jeannine, een jaar later huwt hij Françoise Chapouton. Zijn werk wordt intussen meer en meer geapprecieerd tot in het buitenland toe: Londen, New York… Hij vindt inspiratie zowel tijdens het bijwonen van een opera als een voetbalwedstrijd. Dat laatste resulteert in Parc des Princes, een set van vijf schilderijen. Hij reist veel omwille van exposities, waaronder zijn beroemde trip naar Sicilië in 1953 die belicht wordt in de retrospectieve. In 1954 vestigt de familie zich in Antibes waar de verbeten reiziger in de nabijheid van de zee hoopt rust te vinden. Een jaar later eindigt hij zijn getormenteerde leven door uit het raam te springen. Hij is 41 jaar.

Met deze biografische gegevens in het achterhoofd kijkt de bezoeker wellicht anders naar de selectie van zo’n 200 schilderijen, tekeningen en gravures en persoonlijke notities van deze gekwelde man. Naar de wereld zoals hij die vertaalt naar zijn werkelijkheid in vorm en kleur, met experimenten op papier, vaak in de eenzaamheid van zijn atelier gecreëerd. Hoe dieper in de expositie hoe meer zijn kleurenpalet de bovenhand krijgt en dit in minimalistische vormen.

Een uittreksel uit de documentaire Nicolas de Staël, la peinture à vif wordt doorlopend gepresenteerd (op 24 sept.2023 op Arte). De tentoonstellingscatalogus bevat een interview met zijn oudste dochter Anne de Staël.

Nicolas de Staël
Parijs ,Museum voor Moderne Kunst
11 avenue du Président Wilson
tot 21 januari 2024
Info: https://www.mam.paris.fr


Tekst en foto’s : Chris Rachel Spatz .
Meer van haar op Parijsmagazine >>>>

 

Geef een reactie