Hector Guimard, décorateur

Er is de laatste weken veel geschreven op twitter, blogs, kranten en tijdschriften voornamelijk in het Frans maar ook in het Nederlands om gewag te maken van de expositie Guimard als voorloper van het design, die t/m 9 december a.s. te zien is in het huis Mezzara. Niet in deze expositie maar wel in Musée d’Orsay zijn een paar meubelstukken te zien: een rookbank (banquette de fumeur) uit de biljardkamer in het huis van Albert Roy in Gévrils (Loiret) , dat niet door Guimard ontworpen is. Zijn opdracht betrof alleen het interieur. Later ontwierp Guimard voor Roy wel een huis in Parijs, helaas zoals veel van zijn huizen, afgebroken 

Het ontwerp van de bank staat in het Album de Castel Béranger op blad 64, dat tijdens de tentoonstelling in de salon van het huis Mezzara ligt. Verder bezit Musée d’Orsay 2 theaterstoelen uit de legendarische concertzaal Humbert de Romans, ontworpen en gebouwd tussen 1898 en 1901 maar wegens faillissement van de eigenaar al in 1904-1905 weer afgebroken. Het enige wat rest zijn een ontwerp en een oude foto en dus deze 2 fautueils.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De tentoonstelling in Mezzara is zeer de moeite waard (voor de liefhebber een must) maar is alleen in de weekends te bezoeken, zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur. (zie onze eerdere berichten op 22 en 24 september jl).

 

Eén reactie op “Hector Guimard, décorateur”

Geef een reactie