Bijzondere metro ingangen

Parijs kent nog tientallen prachtige metro ingangen, ontworpen door Hector Guimard in Art Nouveaustijl (Parijs1900 >>).  Daarnaast zijn er in de loop van de tijd diverse modernere ingangen gemaakt, sommige in Art Déco en andere onbestemd modern.

In de meeste gevallen zijn de ingangen op straat gesitueerd, een aparte ingang met een aanwijsbord of M erboven. Maar niet overal was er plek voor een losse ingang, soms werd de ingang in een gebouw opgenomen. Het is leuk, om daar onderweg eens op te letten. In dit artikel een paar voorbeelden:

station Pernety (lijn 13): geopend op 21 januari 1937 in Art Décostijl, genoemd naar de Franse general Joseph Marie de Pernety (1766-1856) en gelegen aan de Rue Raymond Losserand (14e arr)

Station Volontaires (lijn 12) geopend op 5 november 1910, genoemd naar de Rue des Volontaires: het ligt op de hoek van die straat met de Rue de Vaugirard (15e arr)

Station Porte des Lilas (lijnen 11 en 3bis) geopend op 27 november 1921, genoemd naar de Porte des Lilas, op de kruising van de Bd Sérurier en de Rue de Belleville (20e arr). Dit station heeft een bijzonderheid: er is een station Porte des Lilas “Cinéma” in aanwezig, maar dat is gesloten voor publiek. De reden is de volgende: bij de bouw was een verbinding voorzien tussen lijn 3 en het station Pré Saint-Gervais van de verderop gelegen lijn 7.

Deze verbinding (zie tekening: de 2 zwarte lijnen) werd echter nooit voltooid, maar de kaden waren al wel aangelegd. De bovenste zwarte lijn (“voie navette”) werd gebruikt als testbaan en later ingericht als metrostation voor filmopnamen:

Tijdens open monumentendagen is dit station soms te bezoeken.

Ga op zoek, er zijn nog meer ingangen op aparte plekken.…..

2 reacties op “Bijzondere metro ingangen”

Geef een reactie