Van Gogh à Auvers-sur-Oise

Van Gogh à Auvers-sur-Oise Les derniers mois  : deze tentoonstelling, die in het najaar van 2023 in het Musée d’Orsay wordt gepresenteerd, zal de eerste zijn die gewijd is aan de werken die Vincent van Gogh (1853-1890) maakte tijdens de laatste twee maanden van zijn leven, in Auvers-sur-Oise, vlakbij Parijs. 

Van Gogh arriveerde op 20 mei 1890 in Auvers-sur-Oise, en overleed daar op 29 juli na een zelfmoordpoging. Hoewel de schilder slechts iets meer dan twee maanden in Auvers doorbracht, kende deze periode een artistieke vernieuwing, met een eigen stijl en ontwikkeling. En de werken uit deze periode worden nu gerekend tot zijn topwerken.
Van Gogh kwam na een turbulente periode in Arles terecht in Auvers omdat hij daarmee weer dichter bij Parijs en zijn broer was maar vooral vanwege de aanwezigheid van Dr. Gachet, een arts gespecialiseerd in de behandeling van melancholie, en tevens een vriend van de impressionisten, verzamelaar en amateurschilder. Van Gogh vestigt zich in het centrum van het dorp, in de herberg Ravoux, en ondanks zijn geestelijke gezondheid blijft hij schilderen. (Over van Gogh en Dr Gachet : Volkskrant >>>>)
In twee maanden tijd maakte van Gogh 74 schilderijen en 33 tekeningen, waaronder iconische werken: Dokter Paul Gachet , De kerk van Auvers-sur-Oise en Veld van tarwe met kraaien . De tentoonstelling, toont daarvan een veertigtal schilderijen en een twintigtal tekeningen.

Ook heeft de expositie een bijzondere toevoeging. Een Virtual reality installatie de brengt de bezoeker naar 1890 en beland in de woonkamer van het huis van dokter Gachet in Auvers-sur-Oise waar van Gogh aan het werk is met een portret van de dochter van dokter Gachet, Marguerite. Deze opstelling is ontworpen door medewerkers van het Orsay en het van Gogh museum in Amsterdam.

Wil je met de VR bril onderdompelen in de wereld van van Gogh in die maanden dat hij in Auvers zat dan moet je wel apart reserveren . Info en reserveren >>>

Van Gogh à Auvers-sur-Oise Les derniers mois
Wanneer: 03/10/23  t/m  04/02/2024
Waar : Musee d’Orsay
Adres: Rue de Lille 62
Ingang : 1 Rue de la Légion d’Honneur
Metro : RER C Orsay /Métro 12 (Solferino)

Meer info  website Orsay >>>

Bespaar je de rijen en reserveer online je kaartjes voor de tentoonstelling via Tiqets:


Geef een reactie