Eten en drinken — 31 oktober 2021

De grote Brasseries in Parijs aan de drukke Boulevards zijn al meer dan een eeuw onlosmakelijk verbonden met het echte Parijse leven en iedere generatie  heeft zijn eigen favorieten  

Flo1

Geschiedenis
In de tweede helft van de 19e eeuw ontstonden in Parijs de Bouillons en Brasseries. De Brasserie is eigenlijk een erfstuk van de Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871, toen vele Franse Elzassers de Duitse annexatie ontvluchtten en zich in Parijs vestigden. En zij namen hun bierhuizen mee. Het woord ‘brasserie’ komt logischerwijs van ‘brasseur’: brouwer/brouwerij. Elzasser specialiteiten zoals choucroute staan er nog steeds op het menu, samen met het andere armenvoedsel uit de vorige eeuw: fruits de mer (schaal- en geleedpotigen uit zee). Maar we zijn nu ruim een eeuw verder en het zijn nu echter geen eenvoudige bierhuizen meer maar vaak stijlvolle, grote restaurants waar je vaak tot diep in de nacht nog kan eten en met een interieur die verwijst naar de Art Nouveau of de Art Deco

Hieronder een paar van die Brasseries om een beeld te krijgen:

terminus2FLO. De eerste originele Brasserie waar Monsieur Floderer ooit begon…. Omdat rond WOI  het Elzasser interieur te veel associatie had met Duitsland gooide Flo het over een heel andere boeg, Hij koos voor een Brasserie nieuwe stijl met een chique Art Nouveau interieur . En dat werd bepalend voor de toekomst van de Brasseries in Parijs. FLO is niet zo makkelijk te vinden overigens……….een beetje verborgen aan een mooie Cour in het 10e arrondissement. Op Parijsonline >>

Brasserie Lipp: Net als Balzar heeft deze Brasserie de Elzasser oorsprong het beste behouden. Dus ook weer zo’n echte Elzasser Brasserie waar de choucoute heerlijk is en er zelf gebrouwen bier bij geserveerd wordt. Op een fantastische plek aan de Boulevard Saint Germain. Op Parijsonline >>>

La Coupole: Aan de Boulevard Montparnasse ligt één van de beroemdste Brasseries van Parijs. La Coupole is gracieus en heeft een roemrucht verleden, vooral door alle  Franse en International beroemdheden die hier graag kwamen . In de twintiger jaren vormde deze Art Deco Brasserie het cultureel epicentrum van Montparnasse.   Op Parijsonline >>

Le Mollard vind je tegen Gare Saint Lazare. Destijds natuurlijk een ankerplaats voor de treinreizigers naar het westen van het land. Heeft net als Montparnasse een indrukwekkend interieur (iets meer Art Deco achtig) en klassieke Franse gerechten…. en is gespecialiseerd in Fruits de Mer. Op Parijsonline >>

Bouillon Racine: Chartier had begin 20ste eeuw verschillende Brasseries / Bouillons in Parijs. De beroemde Chartier aan de Rue du Fbg de Montmartre  en deze mooie aan de Rue Racine in het 5e. Strikt genomen is Racine nog steeds meer een Bouillon dan een Brasserie door het type gerechten [niet Elzas / geen Fruits de Mer] maar onderscheid zich van de originele Chartier omdat het net even een slagje netter en verzorgder is  Parijsonline >>>

Brasserie Racine is ooit begonnen door de gebroeders Chartier als een Parijse Bouillon maar is in de loop van de 20ste eeuw meer een Brasserie geworden

Share

About Author

Perraudin

(0) Readers Comments

Geef een reactie