Parijs – heden en verleden 4: Palais des Tuileries

Het paleis sloot het Louvre af van de tuinen van de Tuileries, tot het in 1871 in vlammen opging tijdens de Commune. Het gebouw is nooit herbouwd, waardoor er nu vrij zicht is vanuit de binnenplaats van het Louvre met de pyramide richting de Arc du Carroussel, Place de la Concorde en Arc de Triomphe.

   links het voormalige paleis (in grijs) , tussen het Pavillon de Marsan en het Pavillon de Flore

De bouw van het paleis is gestart in 1564, in opdracht van Catharina de Médicis en naar ontwerp van de architect Philibert Delorme op een plek, ten westen van het oude Louvre, net buiten de stadsomwalling van Charles V. Aan het einde van de 16e eeuw zorgde de omwalling van Louis XIII ervoor, dat de Jardin des Tuileries en het paleis binnen de stadsmuren kwam te liggen:   het paleis in rood, rechts in groen de omwalling van Charles V en links in blauw de omwalling van Louis XIII.

Het paleis ligt dan nog buiten en los van het oude Louvre. In de 17e eeuw besluit Henri IV om het oude Louvre met het paleis te verbinden door de aanleg van de grote galerij langs de Seine (Galerie du bord de l’Eau). Op de prent van Merian uit 1615 zien we, dat het paleis door deze galerij is verbonden met het Louvre:   Het Pavillon de Flore aan de Seine is er toen aangebouwd om de galerij te verbinden met het paleis. In de jaren 1659 – 1666 werd de aansluiting op de rest van het Louvre gerealiseerd: toen werd ook het Pavillon de Marsan gebouwd.

In 1789 werd de koninklijke familie vanuit Versailles overgebracht naar het paleis, zij woonde daar tot 21 juni 1791 Toen trachtte de familie Frankrijk te ontvluchten, maar werd tegengehouden in Varenne.

Het paleis is de residentie geweest  van Henri IV, Louis XIV, Louis XV, Napoléon I,  Louis XVIII, Charles X, Louis Philippe en Napoléon III.

De ingang van het paleis lag aan wat nu de Place du Carroussel heet. De façade van het paleis is immens: 266 m lang, tezamen met het Pavillon de Flore en het Pavillon de Marsan (aan de Rue de Rivoli) 328 meter lang: façade Palais des Tuileries (Jean Baptiste Raguenet)

Hier zijn enige interieur foto’s van het oude paleis:   Galerie de la Paix  en    Napoléon in de troonzaal (1810)

Op 23 mei 1871 werd het paleis door Communards in brand gestoken:  en dit was wat er van over bleef:

De ruïnes hebben er 11 jaar gestaan en ondanks diverse restauratieplannen is het gebouw niet gereconstrueerd, zoals dat bij voorbeeld wel is gebeurd met het Hôtel de Ville. In 1883 was de afbraak van de restanten voltooid. Enige resterende bouwfragmenten werden verkocht, waarvan er een boog staat in de Tuinen van het Trocadéro (Palais de Chaillot):  en nog een paar fragmenten in de muur van een particuliere woning op 9, Rue Murillo (8e arr):

 

Geef een reactie