Parijs – heden en verleden 9: voormalig warenhuis Au Gagne Petit (1e arr)

De Avenue de l’Opéra was een van de grote doorbraken van Haussmann en is aangelegd tussen 1864 en 1879: in de verte zie je de Opéra

Loop je over deze straat richting Opéra dan zie je op nr 23 beneden de eenvoudige gevel van de Monoprix  , maar kijk je omhoog, dan zie je een prachtige oude gevel met een mooie gevelsteen, het restant van het warenhuis Au Gagne Petit.

In 1844 opende een zekere Bouruet-Aubertot op nr 22, Rue des Moineaux het stoffenwarenhuis Le Gagne Petit (= de scharenslijper, maar ook: iemand die weinig verdient). De eigenaar nam onder andere Ernest Cognacq als verkoper in dienst, de latere stichter van het warenhuis de Samaritaine. Deze straat verdween bij de doorbraak van de Av de l’Opéra, waarbij Bouruet-Aubertot de voorgevel bewaarde: deze gebruikte hij bij de bouw van een nieuw luxueus grand magasin met de naam Au Gagne Petit met de voorgevel aan de Avenue de l’Opéra.

          voorgevel 1878         

In de gevel is een grote gevelsteen aangebracht met daarop een scharenslijper, weergegeven in spiegelbeeld naar een schilderij van David Teniers de Jongere uit het Louvre:

Een gevelsteen vermeldt de stichtingsdatum: 12 augustus 1878.

23, Avenue de l’Opéra (1e arr)  M Pyramides

Geef een reactie