Lezen over Parijs: Achter de Facade

Een cultuur historische ontdekkingsreis door Parijs 

In de wandelgids Achter de Façade uit 2019 behandelen Kees en Chrisje Brants de geschiedenis van Parijs  aan de hand van 24 wandelingen .

Ze nemen je mee naar het verleden en vertellen op een plezierige wijze over bijzondere gebeurtenissen en bijzondere bewoners.  Het is een zeer degelijke gids, vooral interessant en met veel interessante wetenswaardigheden gezien vanuit historische oogpunt.

Je hoeft eigenlijk niet eens de wandelingen te doen, want de verhalen leven voldoende al lezend op de bank.  Vooral de eerste wandelingen zijn heel beeldend en verrassend van sfeer . Zo gaat de  eerste wandeling over de overblijfselen van Romeins en middeleeuws Parijs  en geeft prachtig de sfeer weer hoe vies middeleeuws Parijs geweest moet zijn en op welke manier de elite de stank buiten de deur wisten te houden.

En ik vond de tweede wandeling met als titel Geen seks meer in de city prachtig geschreven en inhoudelijk ook zeer lezenswaardig.  De wandeling vond ik slechts decor voor de boeiende verhalen en las ik met veel plezier op een zondag terwijl het maar bleef regenen.

Een enkele wandeling zou ik wel echt aanraden om die te doen zoals die door het 16e arrondissement langs de architectuur van Guimard, le Corbusier en Mallet Stevens. want daar is de architectuur het subject en kun je direct zien waar het over gaat

Het boekje is voorzien van historisch materiaal zoals oude foto’s en tekeningen en van iedere wandeling is een goed kaartjes

Geef een reactie