’n vleugje Parijs

La Cité  Montmartre aux Artistes                                

In de 19e en 20st eeuw was het min of meer gewoonte, dat kunstenaars, arm als zij waren,, ervoor kozen samen met anderen een huisje te huren waar zij konden samenwonen en kunst bedrijven. Vaak in een steeg of op een klein oppervlak en dan was er weer een cité geopend. En soms werd het groter aangepakt. Op 189 rue Ordener (18e arr,) staat dit grote gebouw, tussen 1929 en 1932 ontworpen dooor de architecten Adolphe Thiers (1878-1957) en Henri Résal.  Métro 12 , Station Jules Joffrin. Er zijn 170 woon- werk ateliers voor schilders, beeeldhouwers, componisten, musici, filmers, etc.en daarmee het grootste woon-werk gebouw van Europa. Het gebouw werd en wordt nog steeds beheert door de Dienst sociaal wonen HBM  (tegenwoordig Paris Habitat).

Het was een groep kunstenaars op zoek naar betaalbare  woon- en werkuimte, die het iniatiief nam het terrein van 5500 m2 aan te kopen en in 1932 kwamen de eerste huurders.

Alleen de gevel aan de straat is  opgetrokken in baksteen, de achtergevel en de 2 losse gebouwen in de tuin zijn wit gepleisterd.

Geef een reactie