Parijs – heden en verleden 2: La Samaritaine (1e arr)

Tegenover de Pont Neuf staat een immens warenhuis: La Samaritaine.

Art Décogevel aan de Quai du Louvre

De naam van dit warenhuis aan de Seine bij de Pont Neuf is afgeleid van de waterpomp, die stond aan het einde van de Pont Neuf in de Seine:

    Pomp aan de Seine – Nicolas Raguenet (1777, Musée Carnavalet)

Deze pomp werd in 1608 geïnstalleerd in opdracht van Henri IV en is genoemd naar de ontmoeting van Jesus met de Samaritaanse vrouw bij de put van Jacob. In 1869 noemde Ernest Cognacq zijn eerste winkel naar de Samaritaanse vrouw: La Samaritaine. De pomp is in 1813 afgebroken. Daartegenover heeft Cognacq een winkel gehuurd, waar hij stoffen verkoopt en die hij “À la Samaritaine” noemt:

eerste winkel Ernest Cognacq

In 1872 trouwt hij met Marie-Louise Jaÿ, eerste verkoopster bij de Bon Marché. Hij koopt enige panden op en laat deze afbreken om er  rond 1900 de “Grands Magasins de La Samaritaine” te openen. Dit is het smalle pand (Magasin 1), recht tegenover de Pont Neuf.

              Magasin 1

Daarna koopt hij de tegenover liggende panden op en laat er tussen 1905 en 1910 het grote pand (Magasin 2) oprichten, naar ontwerp van de architect Frantz Jourdain: een modern gebouw in glas en staal, geheel uitgevoerd in Art Nouveau.

In 1925 neemt de architect Henri Sauvage de verbouwing over en introduceert de Art Décostijl in het complex. Hij introduceert ook allerlei publicitaire ontwerpen:

In 1916 stichten Cognacq en zijn vrouw de Fondation Cognacq-Jay, waarin diverse voorzieningen voor het personeel en hun familie worden ondergebracht, zoals kinderopvang, goedkope huurwoningen en een bejaardentehuis: 

In de jaren 1980 en ’90 loopt de omzet terug en worden delen van de panden verhuurd als kantoor. Verder waren de panden ernstig verouderd en waren er veiligheidsproblemen. In 2015 wordt de Samaritaine gesloten voor renovatie en uiteindelijk (kosten € 750 miljoen!) pas in 2021 weer heropend als luxueus warenhuis. Met name de Art Nouveau-elementen in Magasin 2 zijn schitterend gerestaureerd: mozaïek ingang                             

lichtkoepel          muurschildering

De gevel van Magasin 4 aan de Rue de Rivoli is nu geheel beglaasd, een spectaculair gezicht, met mooie weerspiegelingen:

Achter de Art Décogevel aan de Quai du Louvre (1e foto) bevindt  zich nu het luxueuze hotel Le Cheval Blanc (blauw op het kaartje), met daarin het restaurant Le Tout Paris, dat een dakterras heeft met uitzicht op de Seine en de Pont Neuf (8, Quai du Louvre; Luxury Hotel in Paris │ Cheval Blanc Paris Hotel).

De naam Cognacq-Jay kennen we ook van het gelijknamige museum, dat is gevestigd in het prachtige Hôtel Donon (8, Rue Elzévir, Page d’accueil | Musée Cognacq-Jay (paris.fr) 3e arr). Hier is de grote collectie 18e eeuwse kunst te bezichtigen, die het echtpaar in de jaren ’20 heeft verzameld en aan de stad Parijs heeft geschonken.

La Samaritaine, 19, Rue de la Monnaie 1e arrondissement M Louvre-Rivoli

Geef een reactie