Standbeeld Hector Berlioz (9e arr)

Het standbeeld van de 19e eeuwse componist Hector Berlioz staat in het in 1905 aangelegde park Square Hector-Berlioz, in het midden van de Place Adolphe Max:       

Het Square Hector-Berlioz is aangelegd op het terrein van een ‘folie”, het Pavillon La Bouëxière: , dat in 1840 is afgebroken. Een “folie” is een buitenhuis, omgeven door een tuin: daarvan hebben er tientallen gestaan buiten de stadsmuren van Parijs. De meeste zijn gesneuveld door de stadsuitbreiding.

Het standbeeld van Berlioz is na een publieke geldinzameling in 1886 opgericht (naar ontwerp van de beeldhouwer Alfred-Charles Lenoir) en geplaatst op het Square Ventimille, dat later van naam is gewijzigd: het heet nu Place Adolphe Max.

Het beeld is in brons gegoten. In 1941 werden op last van de Duitse bezetter veel Parijse bronzen beelden omgesmolten om er kanonnen van te kunnen gieten: Berlioz’ beeld is toen ook verdwenen. In 1948 kwam het huidige beeld ervoor in de plaats, dit keer uitgevoerd in steen, naar ontwerp van de beeldhouwer Georges Saupiquet:

Berlioz heeft enige tijd gewerkt in het Conservatoire National d’Art Dramatique, 2bis Rue du Conservatoire, waar zijn werkkamer bewaard is gebleven. Aan de gevel hangt een plaquette, die herinnert aan de eerste uitvoering van werken van zijn hand in de concertzaal van het Conservatoire.

Place Adolphe Max (9e arr) M Place de Clichy

Geef een reactie