Louis Léopold Boilly

Parijskenner en reisjournaliste Chris Rachel Spatz was afgelopen maanden verschillende keren in Parijs en bezocht nieuwe Musea en tentoonstellingen en doet daarvan verslag op Parijsmagazine. Ditmaal reisde ze af naar de expositie over Louis Léopold Boilly in Musée Cognacq-Jay

Grote kunst kan ook grappig zijn
De Franse schilder Louis Léopold Boilly (1761-1845) tekende en schilderde de kroniek van Parijs. Deze virtuoze chroniqueur documenteerde het leven via stedelijke taferelen. Voorafgaand maakte hij studies van details, uitvergroot en uitgewerkt tot een volwaardig schilderijtje. Een overzichtskaart in de tentoonstelling duidt de plaatsen aan waar hij in Parijs woonde, alsook die welke hij portretteerde.

Hij nestelde zich graag tussen de personages in zijn werk. Het is voor de toeschouwer dan ook een speelse bezigheid om zijn zelfportret te ontdekken in groepsscènes. Wie wil spieken, kijkt naar het knipseltje met het bedoelde fragment naast de lijst.
Boilly was tevens een eminent portrettist op kleine formaten, wat zijn handelsmerk werd. Hij borstelde ongeveer 5000 gezichten waarvan er zo’n 1000 werden getraceerd.


Op lithografieën met karikaturen staat de afgebeelde niet altijd ‘gefotoshopt’: een dubbele kin, een gehavend gebit, rimpels… Het blijft grappig, vaak confronterend, maar nooit echt kwetsend. Kleine menselijke kantjes uitvergroot! Zijn grisailles ogen heel verfijnd. Louis-Léopold was van alle markten thuis. Naast deugdzame en moederlijke taferelen schuwde hij ook de libertijnse niet. In een kamer, met een uitnodigend romantisch bed als hoofdmoot, hangen pikante schilderijen. Kussende dames zijn achterhaald. En voor bepotelende heren was MeToo nog veraf.
Een speelse herhaling van zijn signatuur en het bijna ongepast briefje met zijn naam en adres naast de benen van een Christusfiguur, waren blijkbaar een marketingstunt.
Zijn trompe-l’oeil-creaties zijn absoluut virtuoos. Hij neemt menige bezoeker van de tentoonstelling beet. Zoals met het gebroken glas en een briefje dat uit het kader hangt. Pas met je neus op het werk zie je de illusie en weet je dat hij je bij diezelfde neus pakt.
Ontmoet die sublieme schilder en geniale rakker nu via zijn oeuvre in een riant huis in de Marais!
Musée Cognacq-Jay was de residentie van het koppel Cognacq-Jay, stichters van het warenhuis La Samaritaine. Het museum is, buiten de tijdelijke tentoonstellingen, gratis te bezoeken.

Chris Rachel Spatz

Praktisch: Musée Cognacq-Jay, 8 rue Elzévir, metro Saint-Paul Tentoonstelling Boilly: tot 26 juni 2022 Inkom 8/6 euro Naast Franse, ook Engelse muurteksten Er is een gratis begeleidende brochure van de vaste collectie Info en reservatie: museecognacqjay.paris.fr Reserveren niet verplicht, maar sterk aangeraden om wachttijd te vermijden

Geef een reactie