Lezen over Parijs: Ontwaak zonder mij

Hoe kon de Pools-Joodse Esther Lachmann in het 19de eeuwse Parijs uitgroeien tot een van de meest succesvolle courtisanes ooit? Het is een vraag die de vrijgevochten onderzoekster Nine van der Meer, hoofdpersoon van de roman Ontwaak zonder mij van Marilou Nillesen, bezighoudt. In het 21ste eeuwse Parijs zoekt ze in de archieven naar antwoorden.

Heden en verleden lopen in deze roman van Marilou Nillesen door elkaar heen.

De fictieve onderzoekster Nine van der Meer wordt ingezet om het leven te reconstrueren van Lachmann die in Parijs opzien baarde , naam kreeg als La Païva en snel opklom in de jetset van de stad en die na een huwelijk met Guido Henckel von Donnersmarck in één van de mooiste huizen van de stad woonde….Een stads paleis aan de Champs Elysees met haar naam. Heel Parijs ontmoette elkaar in Hotel La Paiva op grootse feesten.

Totdat de Frens Duitse oorlog van 1871 haar noodzaakte te vluchten naar Pruisen. La Paiva ging zich bemoeien met politiek , werd verdacht van spionage en moest daarop Frankrijk verlaten.

Ook volgen we in het boek de stappen van de onderzoekster Nine van der Meer in het hedendaagse Parijs en haar fascinatie voor haar buurman Jojo en  plekken zoals Piscine Pontoise, Wepler en Julien zijn goed gekozen en geven de Parijse setting veel sfeer.

2 reacties op “Lezen over Parijs: Ontwaak zonder mij”

Geef een reactie