Hôtel le Duc de Biéville (9e arr)

De Rue de la Grange-Batelière loopt parallel aan de Bd Poissonnière: wanneer je de Passage Jouffroy uitloopt en links af slaat tref je dit mooie pand aan.

Het  is tussen 1760 en 1770 gebouwd in opdracht van Étienne Michel Le Duc de Biéville (1724-1794). Hij was oorspronkelijk afkomstig uit Rouen, waar hij raadsheer bij het Parlement van Normandië was. In Parijs werd hij raadsheer van de koning Louis XV.

   

Het pand heeft meerdere eigenaren gekend: in 1822 werd het gekocht door de financier Alfred Tattet, die er een salon in stichtte, die werd bezocht door onder andere Victor Hugo, Alfred de Vigny en Alphonse de Lamartine, beroemde schijvers in de 19e eeuw. Aan de gevel hangt de beschrijvende plaquette:

In de hal staan, mooi opgesteld tussen zuilen twee beelden opgesteld:

De straatnaam “Grange Batelière” verwijst naar een boerderij met die naam , die in de 17e eeuw op deze plek buiten de omwalling van Louis XIII lag.

In 1990 is een deel van dit pand ingeschreven als Monument Historique: de façade en het dak aan de straatzijde, de vestibule, het trappenhuis en de openslaande deuren naar de binnenplaats.

10, Rue de la Grange-Batelière (9e arr)  M Grands-Boulevards

Geef een reactie