Square d’Orléans (9e arr)

In het hart van La Nouvelle Athènes geeft op nummer 80 van de Rue de Taitbout een mooie poort toegang tot het Square d’Orléans: een privéstraat, maar openbaar toegankelijk.

ingang Square d’Orléans: 80, Rue de Taitbout

Aan het begin van de 19e eeuw lag hier een buiten, dat in 1829 door de Engelse architect Edward Crecy werd aangekocht: hij verkavelde het terrein en liet er 6 lage neo-klassieke appartementengebouwen neerzetten, gegroepeerd rond twee pleinen. Het complex kreeg de naam Cité des trois Frères, sinds de Juli-monarchie heet het Square d’Orléans.

 doorkijkje naar het 1e plein

Op nr 3 woonde Alexandre Dumas. In 1842 installeren George Sand en Frédéric Chopin zich onafhankelijk van elkaar op dit adres: zij op nr 5 in een appartement op de 1e etage (waar zij blijft wonen tot 1847, de datum waarop zij scheidde van Chopin) en hij op nr 9, waar hij tot 1849 blijft wonen.

 

Doorkijkje naar het 2e plein met neoklassieke architectuur

 2e plein met fontein

Nouvelles Athènes is een leuke buurt om doorheen te wandelen en was in de 19e eeuw erg populair onder kunstenaars: om de hoek woonden onder andere Wagner en Edmond en Jules de Goncourt, van hen en vele andere vind je hier nog plaquettes.

80, Rue de Taitbout (9e arr) M Saint-Georges

Geef een reactie