Les cités d’artistes

Ik schreef op de architectuur website van Parijsonline over de Atelierwoningen die begin 20ste eeuw werden gebouwd door o.a. Corbusier , Mallet Stevens en Perret. Maar er zijn  op verschillende plekken in de stad Cites te vinden die specifiek gebouwd zijn aan het einde van de 19e en begin 20ste eeuw voor beeldend kunstenaars met woonruimtes, ateliers en soms ook tentoonstelling ruimte. Het BeauxArts blog kwam onlangs met een lijstje . Hieronder tip ik een paar  Cités des Artistes die ik zelf ook bezocht heb 

Cité Fleurie
Tussen twee drukke Boulavards aan de rand van het 6e en het 13e arrondissement vind je Cité Fleurie.   Niet te verwarren met Cité Florale in het 13e arrondissement. Dat is een landelijk wijkje , gebouwd begin 20ste eeuw . Cité Fleurie  heeft z’n ingang aan de Boulavard Arago en als je eenmaal de doorgang gevonden hebt stap je binnen in een charmante Cité met vakwerkhuizen en ateliers.

La Ruche
In het Quartier Saint Lambert (15e arrondissement) vinden we één van de meest bijzondere residenties voor beeldend kunstenaars.  Het hart van La Ruche is een gebouw door Eiffel ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1900 . Het gebouw werd later door de beelhouwer Boucher aangekocht en op deze plek neergezet voor jonge kunstenaars . Onder andere  Ossip Zadkine, Marc Chagall en Fernand Léger hadden er hun atelier. Auteur en Parijskenner Ria Engel ging er een kijkje nemen op de Journées du Patrimoine van 2022 en schreef erover voor Parijsmagazine.
Parijsmagazine >>>>

Bateau Lavoir
Aan één van de meest charmante pleintjes van Montmartre vind je een Charme hotel, mooie platanen, een Wallace fontein  en een oude Cité des Artistes, de Bateau Lavoir.  Het autoloze pleintje is geweldig om even te zitten op het bankje en je af te vragen of het nu wel een pleintjes is  want ik heb de indruk dat het  meer een overloop van de trappen. Hoe dan ook,; Place Emile Goudeau is  geweldig  en op de terrasakker er direct onder is een leuk café . Lees daar de geschiedenis van de Bateau Lavoir.. Want van het befaamde Bateau Lavoir zie je alleen de gevel. Maar achter die gevel  was aan het begin van de 20ste eeuw een broedplaats voor moderne kunst . Jonge beeldend kunstenaars zoals Picasso , van  Dongen, Gris en  Modigliani  hadden hier hun atelier.

Villa des Arts
In januari 2023 was ik een maand in Parijs en op mijn zaterdag wandeling van de Rue Coysevox naar de bio markt op de Boulevard des Batignolles kwam ik eigenlijk per toeval langs de Villa des Arts op de rue Hégésippe Moreau. Een plek waar kunstenaars wonen, werken en kunnen exposeren. Deze cité d’artistes heeft niet de faam van de Bateau Lavoir maar bestaat al  sinds 1895. Het is een ommuurd stukje , vandaar de aanduiding Villa of Cité  . Je komt er dus niet zomaar binnen bahalve in de tentoonstellingsruimtes. Toen ik er was waren er renovaties gaande maar zo te zien aan de aankondigingen op de website bruist het weer volop.
Website Villa des Arts >>>

Villa Seurat
Midden in het 14e arrondissement vinden we een doodlopend straatje met allemaal atelierwoningen , gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw. Het is gewoon een zijstraatje van de Rue de la Tombe Issoire , dus niet omsloten of verborgen zoals Cité Fleurie of de Villa des Arts. Maar het in het hele straatje vind je atelierwoningen, voornamelijk ontworpen door de architect Lurcat. Eén van de meest bijzondere is de atelierwoning die Perret bouwde voor de beeldhouwster Chana Orloff, tegenwoordig museum.
Op Architectuur in Parijs >>>

Geef een reactie