Het grote fresco van het Gare de Lyon

Pas gelezen in Le Parisien, dé krant van Parijs, (ook als app), dat het grote fresco in de Salle des Guichets (ook genaamd Salle des Billets), de verbinding tussen zaal 1 en 2 van het Gare de Lyon, kortom de zaal waar je je kaartje koopt, op 30 juni jl. -na een grootscheepse restauratie- weer achter de plastic gordijnen tegen het stof etc. van de werkzaamheden, vandaan is gekomen en voor het publiek te aanschouwen is.

De muurschilderingen (11 stuks) zijn in 1900 aangebracht door de Marseillaanse schilder Jean-Baptiste Olive in het toen net opnieuw gerestaureerde (3e) station ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1900. De ontwerpen voor dit nieuwe station zijn van de hand van architect Marius Toudoire uit Toulon. Het station werd uitgebreid van 5- tot 13 perrons en de reizigers konden er voor het eerste gebruik maken van métro 1. De 2 eerdere stations dateerden uit 1847 en 1855.  Het fresco is z0’n 100 meter lang en verbeeldt de verschillende steden die de treinen aandeden op weg naar he zuiden. Het fresco is geschilderd op doek in de marouflagestijl (geschilderd op doek of papier en dan geplakt op een ondergrond van bijv. een muur. In 1980 is de hal aanzienlijk vergroot en zijn er nog 11 schilderingen bijgekomen door de schilder Jean-Paul Letellier. De keuze van de afgebeelde steden was van SNCF. De plaatsnamen zijn boven de schilderingen geplaatst . De totale zaal incl. het fresco is een historisch monument.

 

 

 

 

 

 

 

Op de tussenmuur staan 2 aparte fresco’s van Venetië uit de serie 1900.

foto hieronder uit Le Parisien van 1 juli 2021

 

 

 

 

 

 

Het Gare de Lyon staat in het 12e arr. op Place Louis-Armand (vroeger Place Diderot) aan de rue de Lyon. De klokkentoren is vierkant, 67 meter hoog met een zinken koepel en vier uurwerken rondom. Het is na het Gare du Nord qua drukte het 2e station van Parijs.

Het station zelf is ook een historisch monument evenals het op de 1e vedieping gevestigde beroemde restauranr “Le Train Bleu” dat via een monumentale trap te bereiken is. De stijl is “second Empire”(2e keizerrijk).

 

 

 

 

 

 

Métro 1 en 14, RER A en D

Geef een reactie