Sarah Bernhardt in Petit Palais

Toneelactrice Sarah Bernhardt, pseudoniem Rosine Bernardt (1844-1923), eerste ‘wereld superstar’, overleed 100 jaar geleden. Om dit te herdenken onthult het Petit Palais de vele facetten van het veelzijdige leven van deze Franse diva met Nederlandse roots. Uiteraard staat haar toneelcarrière centraal met juwelen, waaiers, schoenen, fragiele kostuums en korsetten die ze droeg tijdens haar optredens en die haar frêle figuur verraden, iets wat in die jaren niet in de mode was. Spotprenten zetten dit laatste in de verf.

De vele plaatsen ter wereld waar ze optrad beslaan een volle muur. Amerika, Australië, maar ook Amsterdam en Antwerpen. Haar talent als begenadigd beeldhouwster en schilder is misschien voor velen een ontdekking; alsook titels van theaterstukken en boeken van haar hand. Sarah Bernhardt was niet minder beroemd omwille van haar turbulente liefdesleven. De avonturierster waagde zich ook aan ballonvaarten en avontuurlijke jachtpartijen. Dit ‘monstre sacré’, zoals Jean Cocteau haar noemde, was niet vies van excentriciteit. Een aap en een poema als huisdier zijn niet bepaald alledaags. Regelmatig stapte ze in een doodskist, opgesteld in haar woonruimte, om er wat te verpozen.

Dankzij de langwerpige affiches, in art-nouveau stijl, die Alfons Mucha voor ‘la grande dame’ ontwierp, werd diens naam eveneens wereldberoemd. Deze waren in het toenmalige Parijs zo gegeerd dat ze van muren werden gescheurd. De actrice bleef tot op late leeftijd optreden, zelfs nadat een been was geamputeerd. Ze ligt begraven op het beroemde Père Lachaise kerkhof in Parijs. Deze schitterende expositie is het verhaal van een markante dame met een tomeloze energie en vele facetten. Een aanrader!


Museum Petit Palais Parijs: Sarah Bernhardt van 14 april tot 27 augustus 2023
Open van di. tot zo. van 10-18 uur Tickets: €15/13 Permanente tentoonstelling: gratis Ontdek ook de romantische tuin van het Petit Palais.
Op dit moment loopt de Mucha Tentoonstelling in Grand Palais immersif. Wegens verbouwingen aan G P gaat die door naast Opera Bastille van 22 maart tot 5 november 2023.

Tekst en foto’s :Chris Rachel Spatz

 

 

Geef een reactie