Nederlandse kunstenaars in Parijs; Bernard de Wolff

Dit is al weer deel drie van de serie over Nederlandse kunstenaars in Parijs. Deze keer is het de beurt aan Bernard de Wolff, geboren in Amsterdam en tegenwoordig gedeeltelijk woonachtig in diezelfde stad, alsmede in Zuid-Amerika en Parijs.

Bernard II

Zijn werk is vertegenwoordigd in collecties in tientallen landen. Hij studeerde van 1982 tot en met 1988 kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Gedurende zijn studie verdiepte hij zich onder meer in klassieke archeologie, culturele antropologie, theatrale mediakunde, esthetica en cultuurfilosofie. Gedurende zijn studie maakte hij enkele reizen naar West-Afrika, die een bijdrage leverden aan zijn vorming als kunstenaar. In 1988 studeerde hij af als kunsthistoricus.

Na zijn studie kunstgeschiedenis ontwikkelde Bernard zich als kunstschilder. In de jaren negentig brachten enkele exposities hem naar de Verenigde Staten, waar hij ook lezingen over landschapsschilderkunst gaf. In de 21ste eeuw hebben reizen naar onder meer Suriname en Brazilië een belangrijke invloed op zijn werk. Daarnaast vormt het stadsleven van Amsterdam en Parijs een alom aanwezige inspiratiebron.

Oilpastel on paper III, 50 x 65 cm, , 30 - 9
Bernard de Wolf Oilpastel on paper III, 50 x 65 cm,

Zijn schilderijen zijn uit veel materie opgebouwde impressionistische doeken waarin Parijs vaak een rol speelt. Hij werkt met vier galeries in Nederland, eentje in Duitsland en in Parijs met het welbekende Carré d’ Artistes, waar hij zijn olieverfschetsen op karton verkoopt. 66, Rue St. André des Arts, Paris 6ème.

Zijn vrouw werkt sinds 2012 in Parijs. Maar hij komt er al vanaf 1972. Volgens Bernard houdt de hele wereld van deze stad. Er hangt in Parijs een lichtvoetige en aangename energie. Zijn schilderijen worden hier wat lichter en speelser. Dat gaat vanzelf. Hij voelt zich er erg prettig ook al heeft hij nog geen atelier gevonden waar hij zijn grotere werk kan maken. Daarom reist Bernard ik regelmatig op en neer naar zijn atelierwoning in Amsterdam.

Hij woont in het 15e arrondissement, een aangename en residentiële wijk. Zijn favoriete plekje is Le square St.Lambert, een mooi aangelegd parkje waar hij lange zomermiddagen op het grasveld ligt te lezen. Hij komt ook graag op het eiland van het meer in het Bois de Boulogne. Er is daar een restaurant dat al door Marcel Proust werd bezocht. In de zomer liggen Bernard en zijn vrouw daar graag aan het water, gewapend met een fles champagne of rosé. Parijs heeft natuurlijk heel veel leuke plekken. Hij mag dan ook graag lange wandelingen maken en ontdekt telkens nieuwe dingen.

Restaurants waar hij graag komt zijn La Gare in Passy en Bofinger in de buurt van Bastille. http://www.restaurantlagare.com/ en http://www.bofingerparis.com/ . Al is de lijst met aan te raden restaurants in Parijs schier oneindig.

Wat musea betreft vraag hij zich weleens af of een mensenleven wel lang genoeg is om alle tentoongestelde schatten te bekijken in al die bekende en minder bekende musea. Een van de verrassingen is het Musée de la Chasse et de la Nature waar tussen de tentoongestelde objecten vaak humoristische conceptuele kunstwerken zijn verstopt. http://www.chassenature.org/ Ook minder bekend, het Musée Jean-Jaques Henner. http://www.musee-henner.fr/ . Een andere favoriet is het lieflijke Musée de la Vie Romantique dat in het oude atelier van Ary Scheffer is gevestigd. Scheffer was een societyschilder die inmiddels is vergeten. Als we de kritieken van Baudelaire mogen geloven is dat niet geheel ten onrechte. Maar het huis en de atelierruimten bieden de verbeelding alle ruimte. Er is in de zomer ook een aangenaam terras met een theesalon. http://www.paris.fr/pratique/musees-expos/musee-de-la-vie-romantique/p5851

Rue royale as seen from la Madeleine 120 x 140 cm oil on canvas b
Bernard de Wolf , Rue-royale-as-seen-from-la-Madeleine

Waar hij weleens komt als hij galeries bezoekt is de rue Quincampoix waar er vele zijn met vaak opmerkelijk werk. Ook straten als de rue de Seine en rue Mazarin tellen vele galeries. Maar voor het hipste van het hipste moet je in het elfde arrondissement zijn, in de omgeving van le Canal Saint Martin. Toeristen komen nog graag op Montmartre maar voor de actuele stand van zaken is het elfde veel belangrijker.

De website van Bernard: >>>> :

Zijn werk is natuurlijk ook te zien op Art en France  >>>

Hij werkt sinds kort met galerie Schwab Beaubourg aan de rue Quincampoix . Zie de website van galerie Schwab >>

Tekst: Martha Hamnache “Art en France”>>>>

Geef een reactie