Jean-Henri (Jan Hendrik) Jansen/Maison Jansen

Jean-Henri Jansen,  meubelmaker, (1854-1928) vertrekt omstreeks 1880 naar Parijs om daar, in de voetsporen van zijn vader, een bedrijf op te richten:  Maison Jansen, een firma gespecialiseerd in binnenhuis-decoratie in antieke klassieke stijl van complete huizen, woningen etc. .Het is allemaal al geschiedenis maar nu toch even terug naar de geschiedenis: Jan Hendrik is de derde zoon van Hendrik Frederik Jansen(1819-1896), kamer- en meubelstoffeerder in Amsterdam met een werkplaats aan de Kalverstraat. Vader Jansen neemt in 1877 een meubelfirma over aan Kalverstraat 122 en wordt daardoor meubelfabrikant en interieurspecialist en verreweg de grootste meubelfabriek van Amsterdam.

 

 

 

 

 

 

 

 

De meubelen, interieurontwerpen en inrichingen worden tot in de hoogste kringen gewaardeerd. In 1892 neemt de firma zijn intrek in een mooier en groter pand aan Spui 10A, ontworpen door architect Eduard Cuypers.

 

 

 

 

 

 

 

 

Er worden prijzen gewonnen en in 1886 komen er opdrachten van het koningshuis: Willem III bestelt nieuwe wandbekleding voor zijn werkvertrekken in Paleis Soestdijk. Voor de slaapkamer, salon en toiletkamer van prinses Wilhelmina levert Jansen een ameublement in Louis XVI stijl. Vanaf 1911 mag het predikaat “Koninklijke”gevoerd worden. (meer info over De Koninklijke Meubelfabriek en Magazijnen H.F. Jansen en Zonen, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/H.F. Jansen en Zonen

In Parijs noemt Jan Hendrik zich al direct Jean-Henri en in 1885 vestigt hij Maison Jansen op 9 rue Royale (8e arr.)

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Acanthus Press

Vanaf het allereerste begin gaan de zaken goed. Jansen heeft door zijn achtergrond in Amsterdam  belangrijke connecties maar vooral zijn winkel met uitdagende etalages en toonzalen trekt een (rijk) publiek. In 1883 wordt hij uitgenodigd door Frankrijk voor de Internationale Coloniale Tentoonstelling in Amsterdam om te exposeren in het Franse paviljoen en met succes: de zilveren medaille.Ook op de Wereldentoonstelling van 1900 in Parijs trekt hij de nodige aandacht. Om de eigen meubelontwerpen te vervaardigen wordt een atelier in de rue Pergolèse (16e arr) betrokken. Al in 1905 komt er een filiaal in Buenos Aires, Argentinie. In 1923 wordt Stéphane Boudin aangetrokken als decorateur. Jansen is ook een gerenommeerd antiekhandelaar.

De meubelmakerij groeit uit zijn jasje en in 1911 ontwerpt de eveneens uit Nederland (Enschede) afkomstige en door naturalisatie Franse architect Edouard-Jean Niermans (1859-1928) voor Maison Jansen een ateliergebouw aan 48-50 rue Saint Sabin (11e arr,) waar maar liefst 700 werklieden werkzaam zijn. Dit gebouw staat er nog altijd en heeft nog steeds als bestemming: ateliers.

Er is in Parijs niet veel meer te zien van het werk van Jean-Henri Jansen behalve een replica van de winkel van Georges Fouquet, juwelier, aan 6 rue Royale met alle originele nagelaten elementen in Musée Carnavalet, rue Mme de Sévigné (3e arr.): In 1899 zoekt Fouquet, een aanhanger van de dan “nieuwe” vormgeving, een vruchtbare samenwerking met de beroemde affichemaker Alphonse Mucha voor het ontwerpen van een serie gedurfde juwelen voor de Wereldtentoonstelling van 1900. Het grote succes daarvan zorgt er ongetwijfeld voor, dat Fouquet opnieuw een beroep doet op Mucha voor de inrichting van zijn nieuwe winkel. Mucha ontwerpt dus, in 1901, een extreem complexe plek met dierlijke, vegetatieve en metalen elementen om de juwelen zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. La Maison Jansen wordt gekozen tot de uitvoerder van dit werk. Jansen vraagt Léon Farques voor de glazen ramen en het glas in de kamerschermen, Auguste Seysses voor de sculpturen en een menigte aan andere ambachtslieden, zoals mozaïkmakers, borduurders, stucadoors etc. om de ontwerpen van Mucha, gedetailleerd tot in het kleinste onderdeel, recht te doen. Slachtoffer van zijn extreme modernisme ( men houdt  helemaal niet zo van art nouveau in die tijd) ziet Fouquet zijn winkel al gauw uit de mode raken en in 1923 wordt alles gedemonteerd. Georges Fouquet doneert het grootste deel van de inboedel aan Musée Carnavalet in 1938. De reconstructie van de winkel is mogelijk geworden dankzij het depot en de goedgunstige toestemming van Musée des Art Décoratifs (MAD) in Parijs tot gebruik van de elementen, die Fouquet aan het MAD heeft geschonken in 1936 en 1953.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

als Jansen overlijdt in 1928 heeft hij tussen 1885-1928 opdrachten gehad van o.a. Koning  Willem III koninklijk Paleis, koning Léopold II van Belgie voor het kasteel Laeken, Helena en Etienne van Zuylen van Neyevelt van der Haar in Nice en kasteel de Haar in Haarzuylens, koning Edward VII van Engeland voor Buckingham Palace, Banque de France hoofdkantoor rue de la Vrillière (2e arr. Parijs) en filiaal Hôtel Gaillard, rue du Gén. Catroux (17e arr. Parijs). Na zijn dood leidt de in 1923 aangetreden Stéphane Boudin als topdecorateur de zaak tot aan zijn dood in 1967. Maison Jansen krijgt in zijn periode o.a. de opdracht voor enkele zalen in het Witte Huis, Washington USA. en heeft vestigingen in Londen, New York, Praag, Rome, Havana, Sao Paulo, Cairo en Rio de Janeiro. Maison Jansen sluit uiteindelijk haar deuren in 1989. Het Jansen meubilair, stoffering, lampen etc. is tegenwoordig uiterst verzamelwaardig (ook de stukken van Jansen Sr. o.a. meubilair in  de collectie vanhet Rijksmuseum; bij de kroning van Koning Willem-Alexander worden 2 vergulde beukenhouten stoelen van Jansen als troonzetels gebruikt).

voorbeeld van een Palmboomlamp van Maison Jansen, 50er jaren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zou in Parijs op 23 rue de l’Annonciation (16e arr.) een Galerie zijn met Jansen items. Ik ben er nog niet geweest want ik las er pas over bij mijn onderzoek naar Jansen maar hier zou dat moeten zijn

 

 

 

screenshot Mappy

 

Dit is het verhaal van een Amsterdamse meubelmaker die in Parijs een wereldimperium opbouwde.

 

Musée Carnavalet is al 3 jaar gesloten voor renovatie. Het zou tot eind dit jaar duren maar wegens vertraging gaat het in het voorjaar 2020 weer open.

bronnen: wikipedia.org, maisongérard.com, kunstbus.nl, James Archer Abbott “Jansen” Acanthus Press 2006, info over Georges Fouquet Musée Carnavalet.

Geef een reactie