Mooie oude gevels Rue Saint-Honoré (1e arr)

De Rue St Honoré is een van de oudste straten van Parijs, een opvolger van een Romeinse weg. Verder is het een van de langste van de stad, bijna twee kilometer…. In deze straat zijn diverse boeiende gevels te bewonderen en in dit artikel worden er twee onder de loupe genomen: de huisnummers 93 en 95.

  93, Rue St Honoré

Het pand op nummer 93 heeft de naam “Au Bourdon d’Or” (In de gouden hommel): hier was de apotheek gevestigd, waar Henri IV op 14 mei 1610 werd opgevangen en behandeld, nadat er een moordaanslag op hem was gepleegd door Ravaillac (Henri IV overleed aan zijn verwondingen). Het pand dateert uit de 16e eeuw en werd vernieuwd in 1825, waarbij de huidige gevel en naam werden toegevoegd. Boven de goudkleurige naam van het pand staat een wapen afgebeeld met vier St Jacobsschelpen, verwijzend naar de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Het pand heette eerst “Au Bourdon St Jacques….

 

 

 

 

 

 

De St Jacobsschelpen zien we ook in het smeedwerk voor het raam, met in het midden een esculaap. Naast het venster zijn twee vazen in trompe-l’oeuil afgebeeld, met daarin aloe’s (medicinale planten). Onder de rechtervaas staat het huisnummer 93, onder de linkervaas de afkoring MACL (maison assurée contre l’incendie). Deze aanduiding uit de 18e eeuw, naar een koninklijk besluit uit 1754, geeft aan dat het pand verzekerd is met een brandverzekering. Het gebouw staat sinds 1962 op de monumentenlijst.

De panden 93 en 95 zijn in 1908 door Eugène Atget gefotografeerd, de beroemde fotograaf die het oude Parijs rond de vorige eeuw vastlegde:

Atget 1908

Het buurpand nr 95 heet “À la renommée des herbes cuites” (In de roem van gekookte kruiden) en heeft ook een gevel uit het begin van de 19e eeuw. Tot het begin van de 20e eeuw was er een kruidenier / traiteur in gevestigd en heette het pand nog “À la renommée des epinards” (In de roem van de spinazie). Bijzonder is, dat de originele naam uit het begin van de 20e eeuw bewaard is gebleven op de 1e etage als onder-glas-schildering, in gouden letters op zwart marmer.

Uit de tijd van de kruidenier zijn de drie andere plaquettes in onder-glas-schildering bewaard gebleven: “Beurre, Œufs, Fromages” (de afkorting BOF kom je vaker tegen op oude zuivelwinkels), “Fruits et Primeurs, Oranges et Citrons” en “Volailles, Gibier et Rotisserie”.

93 en 95, Rue Saint-Honoré (1e arr), M Louvre-Rivoli

Geef een reactie