Cimetière de Belleville (20e arr)

Dit onbekende kerkhof ligt op een heuvel op de hoek van de Rue de Belleville en de Rue du Télégraphe in het 20e arrondissement. 

Het kerkhof is in 1804 aangelegd voor het dorp Belleville (in 1860 geannexeerd door Parijs) op gronden, die toebehoorden aan de familie Lepeletier de Saint-Fargeau, die hier een kasteel hadden : het Château de Ménilmontant. Hun stadspaleis, het Hôtel Lepeletier de Saint-Fargeau in de Marais is in 1989 toegevoegd aan het Musée Carnavalet : de kamers zijn gewijd aan de Franse revolutie.

Aan de zuidzijde wordt het begrensd door het Réservoir de Belleville, een waterreservoir uit de 19e eeuw. Verderop staan twee bijbehorende watertorens, die hier in 1919 werden gebouwd, noodzakelijk voor de oprukkende hoge bebouwing van de wijk.

Op de heuvel werden in 1793 door Claude Chappe experimenten uitgevoerd met een optische telegraaf: de hoogte van de heuvel – 128,5 meter- hielp mee: een plaquette naast de hoofdingang van het kerkhof herdenkt deze gebeurtenis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan de 40 Gardes Républicains, die tijdens de Commune zijn doodgeschoten aan de nabij gelegen Rue Haxo

Eén van de beroemde personen, die hier zijn begraven is Léon Gaumont, de stichter van de filmmaatschappij Gaumont:

40, Rue du Télégraphe (20e arr) M Télégraphe

Geef een reactie