De miniparken van Parijs

In Parijs worden ze wel aangeduid als Squares, geen pleintjes maar postzegelparkjes die je op verschillende plekken in Parijs tegenkomt. Meestal kom je ze bij toeval tegen als je door Parijs slentert. Ze hebben altijd een bepaalde charme: klein maar fijn. Al eerder schreef ik over Square des Batignolles, nu een paar andere kleine parkjes.

Square Louvois vind je tegenover de oude Bibliothèque de France (2e arr.). Een rustig parkje met in het midden een mooie fontein van Visconti met beelden die Frankrijks belangrijkste rivieren voorstellen: Seine, Loire, Rhône en Garonne. Vroeger stond hier een operagebouw. Heel geschikt om even uit te rusten op de bankjes rond de fontein.

Square du Vert Galant (1e arr.), rechts van de Pont Neuf als je van Châtelet komt. In het kleine groene parkje vind je op het uiterste puntje het standbeeld van de Vert Galant te paard, oftewel koning Henri IV, die nogal bekend stond als een vrouwenjager. Vanaf de bankjes onder de wilgen heb je een schitterend uitzicht over de Seine met de Pont des Arts, de Quais en het Louvre.

Op de Square Laurent-Prache, rue de l’Abbaye (6e arr.) staat een beeld van het hoofd van Dora Maar, gemaakt door Picasso als hommage aan zijn vriend Guillaume Appolinaire. In het parkje kun je ook de ruïnes bekijken van de Chapelle de la Vierge uit de 13e eeuw, die geleund staat tegen de klokketoren van de Eglise de Saint-Germain-des-Prés.

Tot slot Square Jehan Rictus, een parkje in Montmartre, achter de Place des Abbesses (18e arr.). Hoewel er mooie oude rozen staan en fruitbomen, is het plein vooral bekend om de Mur des Je t’Aime. Op een oppervlakte van 40 vierkante meter staat ‘Ik hou van jou’ geschreven in 311 talen. Frédéric Baron, componist en muziekschrijver, verzamelde de teksten en calligrafe Claire Kito schreef ze op.

Geef een reactie