Monument Alphand (16e arr)

Aan de prachtige Avenue Foch staat een groot monument, opgericht in 1896 ter ere van Jean-Charles Adolphe Alphand (1817 – 1891), de ingenieur, die in 1855 door Napoléon III werd benoemd tot directeur van de nieuw opgerichte stedelijke Service des Promenades et Plantations.

Met zijn team was hij verantwoordelijk voor het Parijse groen: onder zijn leiding zijn onder andere aangelegd het Bois de Boulogne en het Bois de Vincennes, daarnaast talloze parken (bv Monceau en Buttes Chaumont) en beplantingen van de nieuwe boulevards, zoals de Champs Elysées. Hij wordt beschouwd als de “père des espaces verts de Paris”.

Het monument staat opgesteld in het gazon aan de Avenue Foch, tegenover huis nummer 17: ook de groenvoorziening van de Avenue Foch is naar zijn ontwerp aangelegd.

Aimé-Jules Dalou (1838-1902). “Monument à Alphand”. Terre cuite, entre 1891 et 1896. Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, Petit Palais. Dimensions : 32 x 55 x 31 cm

Het monument is in 1896 uitgevoerd een ontwerp van de beeldhouwer Aimé-Jules Dalou, in samenwerking met de architect Jean-Camille Formigé en ingewijd op 14 december 1899.

Dalou kennen we van zijn prachtige monument voor Eugène Delacroix in de Jardin du Luxembourg en van het monument voor Émile Levassor (zie >>>)

Naast Alphand staan enkele van zijn directe medewerkers afgebeeld en op de sokkel zijn de werkers opgenomen: tuinlieden, timmerlui en terrassenbouwers, een ode aan de arbeiders:

M Charles de Gaulle / Étoile

Geef een reactie