Wie in Antwerpen het Plantijn-Moretusmuseum bezocht, heeft al kennis gemaakt met werk en habitat van de beroemde drukker Plantijn. De wereld van de boekdrukkunst viert zijn geboorte (in het jaar 1520 nabij Tours), vijfhonderd jaar geleden met de expositie van enkele van zijn drukwerken in de prestigieuze Bibliothèque Mazarine (1643) aan de oever van de Seine.
Zelfs de Spaanse koning Filips II behoorde tot de opdrachtgevers van deze letterontwerper, boekbinder, uitgever en gewiekste zakenman. De prestigieuze Biblia Polyglotta, een katholieke Bijbel in vijf talen, werd op de persen van zijn zaak De Gulden Passer gedrukt tussen 1568 en 1572. Grieks, Latijn, Aramees, Syrisch en Hebreeuws kregen elk een apart lettertype. Op het hoogtepunt van haar activiteit waren er zo’n 160 werknemers en 22 persen. Ook werken over geneeskunde, natuurwetenschappen en archeologie rolden van onder de drukpersen. De toenemende vraag naar protestantse literatuur, ketterse boeken dus, lag heel gevoelig en was geen vanzelfsprekendheid in het veranderende religieuze Antwerpse klimaat half zestiende eeuw.
Deze tentoonstelling is een gelegenheid om niet alleen een briljante typograaf te ontdekken aan de hand van lijvige, piepkleine en oogstrelende goud op snee boeken maar ook een, anders niet zo evidente te bezoeken, tempel (50.000 manuscripten en drukwerken) van het boek te betreden.
Bibliothèque Mazarine:
23 quai de Conti Parijs metro Pont-Neuf
www.bibliotheque-mazarine.fr
Toegang gratis: ma- za van 10-18 uur
expo Plantijn tot 19-02-2022
Tekst & Foto’s: Chris Rachel Spatz
De andere Parijs tips van Chris op Parijsmagazine >>>
Meer van haar over Parijs lees je op Historiek >>>