Monument voor Émile Levassor en voor generaal Koenig

In het weinig bezochte park Square Alexandre-et-René-Parodi naast de Porte Maillot (16e arr), waar het verkeer van de périférique constant langs raast staat een curieus monument: opgericht ter ere van Émile Constant Levassor (1843 – 1897), een van de pioniers van de auto-industrie en de autosport:

DSCN3870A

Het monument werd op 26 november 1907 ingewijd bij de ingang van het Bois de Boulogne, maar het werd in 1972 verplaatst naar zijn huidige plek in verband met de aanleg van de périférique. Het Journal de l’Auto van 27 november 1907 meldt over de onthulling: ” C’est par une matinée triste, sous la pluie fine qui tombait d’un ciel de novembre pluvieux, que quelques centaines de personnes ont assisté à l’inauguration du monument élevé à Levassor.”

Na zijn studie ging Levassor samenwerken met René Panhard om auto’s te ontwerpen onder het merk “Panhard & Levassor”. De productie van personenauto’s is in 1967 gestopt, waarmee het merk verdween.

DSCN3871A

Het beeldhouwwerk is ontworpen door de beeldhouwer Jules Dalou en uitgevoerd door d kunstenaar Camille Lefèvre: het laat Levassor zien, terwijl hij de door hem ontworpen auto bestuurt, waarmee hij de rally Parijs-Bordeaux-Parijs heeft gewonnen.

DSCN3872A

 

In het park staat ook het merkwaardige monument voor generaal Koenig: een soort verzameling omgevallen ridders…..

DSCN3869A

Pierre Marie Koenig (1898 – 1970) was de bevelhebber van de Franse troepen in de slagen bij Bir-Hakeim en El Alamein in Noord Afrika in 1942.

Het standbeeld is van de hand van de beeldhouwer Albert Féraud en hier opgericht in 1984.

Geef een reactie