Lezen over Parijs: Bed tussen de boeken

Aan de Seine vlakbij Place Saint Michel en met uitzicht op de Notre Dame is al bijna honderd jaar een prachtige Engelse boekhandel

 

Shakespeare & Company is echter niet zomaar een boekhandel. Het is een kruipdoor sluipdoor van gangetjes, verdiepingen en tussenverdiepingen vol met boeken met dan plots ergens een riante bank waar je rustig kunt gaan lezen en een piano.  Je vind er van alles maar Amerikaanse en Engelse schrijvers die in Parijs verbleven of zelfs in de boekhandel een tijdje woonden hebben een streepje voor. Zo vond ik er nog een mooie collectie van Paul Bowles van Ecco Press en Peter Owen en natuurlijk ligt er veel van Hemingway.

Van de schrijvers die ook werkelijk een tijdje in de boekhandel hebben gewoond behoort ook Jeremy Mercer. Op de vlucht voor zijn leven als misdaadjournalist in Canada belande hij in Parijs. Na een bezoek aan de boekhandel kon hij terecht in het verblijf boven de boekhandel en vervolgens woonde hij daar een half jaar. In Books Baguettes & Bedbugs beschrijft hij zijn verblijf en de avonturen in de boekhandel. Het boek werd in het Nederlands vertaald als “Een bed tussen de boeken”, maar die editie is eigenlijk nergens meer verkrijgbaar. De Engelse editie als pocket/hardcover en ebook zijn nog wel verkrijgbaar en daarvoor hoef je niet naar Shakespeare & Company af te reizen, mag wel natuurlijk !


 

Geef een reactie