Grand Hôtel Continental, nu Hôtel The Westin Paris Vendôme (1e arr)

Het hotel is gebouwd op de plek, waar tussen 1686 en 1802 het Couvent des Capucines heeft gestaan:

Napoléon I besluit in 1802 om de Rue de Rivoli aan te laten leggen, dwars door het terrein van het Couvent: het Couvent wordt afgebroken. In het resterende stratenvierkant Rivoli-Cambon-Mont Thabor-Castiglione komt een gebouw voor het Ministerie van Financiën te staan: dit brandt af tijdens de Commune in 1871. Het terrein wordt verkocht aan een consortium van financiers voor de bouw van het meest luxe hotel van Parijs: Hôtel Continental, naar het ontwerp van de architect Henri Blondel (heeft ook de Bourse de Commerce ontworpen). Dit hotel wordt ingewijd in 1878 en is lange tijd het meest luxueuze hotel in Parijs.

           

Er was een Cour d’Honneur, maar dat is later overkluisd:

In 1974 gaat het in andere handen over onder de naam Grand Hôtel Intercontinental. In 2005 vindt weer een eigenaarswissel plaats, waarna het hotel de huidige naam krijgt: ”Westin Paris Vendôme.” Tegenwoordig valt het hotel onder de Marriott groep.

          kandelaren naar ontwerp van de beeldhouwer Frédéric-Eugène Piat:              

Het interieur werd luxueus ingericht en van de nieuwste snufjes voorzien: centrale verwarming, warm- en koud stromend water, liften….

De oude grandeur is nog steeds te zien in de salons, waarvan de mooiste de uit de bouwtijd daterende Salon Impériale is:                               Salon Impériale

De prachtige, in Moorse stijl uitgevoerde Salon Mauresque is helaas verdwenen:

De Salon Napoléon is van later datum, maar wel uitgevoerd in de typerende Napoléon III stijl: 

          Salon Napoléon

Talloze gekroonde hoofden en rijke personen hebben er gelogeerd. Een vaste gast was enige jaren keizerin Eugénie, de gemalin van Napoléon III, getuige de plaquette die aan de gevel hangt: 

The Westin Paris – Vendôme – Book Directly & Get Exclusive Rates (marriott.com)

3, Rue de Castiglione (1e arr) M Concorde

Geef een reactie