Hôtel de Béthune-Sully (4e arr)

In de Marais staat een keur aan schitterende stadspaleizen en het Hôtel de Béthune-Sully is er één van: monumentaal voorplein en schitterende 17e eeuwse architectuur.

  façade aan de Rue St. Antoine

Het pand is tussen 1625 en 1630 gebouwd: in die periode ontstond de wijk de Marais, waar vermogende Parijzenaars hun stadspaleizen lieten optrekken. Het ontwerp van dit pand wordt toegeschreven aan de architect Jean Androuet du Cerceau, die ook een deel van het kasteel van Fontainebleau heeft ontworpen. In 1634 wordt het gekocht door Maximilien de Béthune, duc de Sully, raadsheer van Henri IV. Het blijft tot 1752 in handen van de familie De Sully. Na de revolutie kent het verschillende eigenaren en er is zelfs een tijd een school in gevestigd.

Rond 1900 is het voorplein dichtgebouwd:     situatie 1900 (foto Centre des Monuments Nationaux)  Het pand is in de jaren ’50 aangekocht en gerestaureerd door de staat en sinds 1967 zetelt hier het Centre des Monuments Nationaux, de Franse monumentenzorg. Het voorplein is nu weer in volle glorie te zien

   sfinx naast de ingang (dit is een latere toevoeging, uit 1856) op het voorplein

Boven de hoofdingang zijn allegorische beelden van twee seizoenen opgenomen, links de Herfst en rechts de Winter:  Aan de tuinzijde zijn de andere twee seizoenen (Voorjaar en Zomer) opgenomen:

de zomer

Vanuit de tuin kun je doorlopen naar de Place des Vosges !

Het Hôtel de Béthune heeft een zeer goed gesorteerde boekhandel:  , met ook een flinke collectie boeken over Parijs: Découvrez la librairie de Sully ! (hotel-de-sully.fr)

62, Rue St. Antoine (4e arr), M Saint-Paul of Bastille; Hôtel de Sully (hotel-de-sully.fr)

Geef een reactie