Journées du Patrimoine 2022: La Ruche

Op de 1e dag, zaterdag 17 september 2022, eerst een flinke domper: het bezoek aan Castel Béranger van de architect Hector Guimard, zijn meesterwerk uit 1898, waar ook zijn bureau in de hal was gevestigd, is geannuleerd.  Nogal ver gelegen van welk métrostation ook, ben je al gauw 50 minuten bezig om er te komen, dus ook weer een heel stuk terug om verder te gaan,

Mijn volgende bezoek is op inschrijving  op 2 passage de Dantzig (15e arr.) La Ruche waar ik gelukkig wel op tijd aankom. La Ruche is een kunstenaarsresidentie in de wijk Saint Lambert. Het gebouw was oorspronkelijk bedoeld als tijdelijk gebouw voor de Wereldtentoonstelling van 1900 net als de Eiffeltoren  (ook als tijdelijk bedoeld) en ontworpen door diezelfde Gustave Eiffel. Het gebouw diende als wijnrotonde voor Bordeauxwijnen. Na de ontmanteling van de tentoonstelling werd het pand aangekocht door beeldhouwer Alfred Boucher (1850-1934) en opnieuw opgebouwd op de huidige plek en bedoeld om als atelier te dienen voor jonge en/of armlastige en ook buitenlandse kunstenaars, waaronder in de loop der jaren Ossip Zadkine, Marc Chagall, Fernand Léger,  Chaim Soutine, Diego Rivera (man van Frida Kahlo), Amadeo Modigliano en vele anderen.

Mijn 1e foto van La Ruche dateert uit 2005, tussen de spijlen van het hek genomen, en in alle volgende jaren was het hek altijd gesloten tot aan dit weekend waar je het na inschrijving via het web mocht bezoeken. Het was een “visite libre” maar wel gekoppeld aan een gids (artiest en bewoner) en in kleine groepjes.

,

 

 

 

 

 

 

Dan is het tijd om naar buiten te gaan (volgens velen is alleen de buitenkant van La Ruche de moeite waard.

Verder is er nog een kleine galerie waar de bewoners kunnen exposeren en verkopen

 

 

 

 

 

 

Tijdens Wereldoorlog II raakte La Ruche in verval en ten tijde van de onroerendgoedhausse van 1968 werd het door ontwikkelaars met de sloop bedreigd. In 1971 nam de groep La Ruche Seydoux het roer in handen. Van  de oorspronkelijke 120 ateliers zijn er nu nog zo’n 50 over en in gebruik.

Te bereiken met tram 3A halte Georges Brassens.

 

Eén reactie op “Journées du Patrimoine 2022: La Ruche”

Geef een reactie