Fontein Porte de la Dorée (12e arr)

Deze bijzondere fontein met cascades staat op de Place Édouard-Renard, de vroegere Square des Anciens-Combattants-d’Indochine aan de rand van het Bois de Vincennes. De fontein bestaat uit een waterbassin van 12 meter breed, waarbij het water overloopt in 5 vierkante in elkaar overlopende waterbakken, voorzien van kleine fonteinen, met aan het hoofd een groot beeldhouwwerk: 

Het standbeeld is opgericht in het kader van de grote Exposition Coloniale in 1931 in het Bois de Vincennes.

Dit is de beeltenis van de Griekse godin Pallas Athena, uitgevoerd in verguld brons en 5 meter hoog. In 1931 was het beeld getiteld “La France colonisatrice – La France sous les traits de Pallas Athénée, apporte paix et prospérité aux colonies”, toen was Frankrijk immers nog een koloniaal rijk….. In haar rechterhand draagt ze een speer, op haar linkerhand rust Nikè, de godin van de overwinning:                 

Het beeld is ontworpen door de beeldhouwer Léon-Ernest Drivier. Aardig commentaar van beeldhouwer en tijdgenoot Alfred Janniot: “Wederom is men er niet in geslaagd om een standbeeld dat Frankrijk representeert neer te zetten, anders dan met Griekse attributen, die niets met Frankrijk te maken hebben en haar het uiterlijk van een gendarme geven”. Was hij jaloers, dat hij de opdracht niet kreeg ?

Het standbeeld werd in 1931 geplaatst voor de ingang van het Musée des Colonies, hier is de situatie te zien tijdens de opening van de tentoonstelling:

Na afloop van de tentoonstelling is het beeld in 1935 verplaatst naar het park er tegenover en in 1951 werden de waterpartijen aangelegd.

 Het Musée des Colonies werd diverse keren van naam veranderd: in de jaren ’60 werd het Musée des Arts africains et océaniens, waarvan de collectie in de jaren ’90 naar het nieuwe Musée du Quai Branly werd overgebracht. Sinds 2007 zit er de Cité Nationale de l’histoire de l’immigration in:  Musée de l’histoire de l’immigration | Palais de la Porte Dorée (histoire-immigration.fr) 293, Avenue Daumesnil (12e arr)

Place Édouard-Renard (9e arr) M lijn 8 – Porte Dorée; Tramway T3A – Porte Dorée

Geef een reactie