De ondergrond van Parijs

Over de gehele wereld verdwijnen regelmatig mensen, auto en gehele woonhuizen in gaten onder de grond.Men spreekt dan over Sinkholes. In de Fysische Geografie worden dit karstverschijnselen genoemd. Deze verschijnselen komen voor in gebieden met kalksteen in de ondergrond.  Dichtbij huis vinden we karstverschijnselen in Zuid Limburg en bijvoorbeeld de Belgische grotten van Remouchamps. Maar ook grote delen van Parijs heeft een kalkstenen ondergrond. Het is naar mijn idee verbazingwekkend dat er niet dagelijks Parijse inwoners in de grond verdwijnen. Want als je het goed bekijkt is de ondergrond van Parijs één grote gatenkaas.

Algemeen bekend zijn natuurlijk de buizen van de Parijse metro, maar er is nog een twee metronet die de regio met de stad verbindt . En de buizen van deze RER lijnen liggen nog wat dieper de grond in. De hoeveelheid lijnen kun je mooi zien op de kaart van de RATP >>>. Een derde stelsel van buizen en gangen wordt gevormd door het meest aan de oppervlak liggende immense riool stelsel. Maar er is nog een gangenstel. Dat slechts bij weinige bekend is en een omvang heeft van ruim 250 kilometer dat vooral te vinden is aan de zuid kant van de stad.

catacombs-of-paris

De Romeinen hebben de eerste gaten en gangen geslagen op zoek naar Kalksteen voor hun badhuizen en tempels. In de loop der eeuwen breidden de groeves en gangenstelsel zich ongebreideld uit. Zo werd ook een deel in de 17e en 18e eeuw gebruikt om de resten van duizenden skeletten te bergen uit geruimde begraafplaatsen (de Catacombes) en tenslotte was het stelsel in WO II domein van het Franse verzet. Van het gangenstelsel zijn daardoor betrouwbare kaarten in omloop.

Nadat in de 18e eeuw op verschillende plekken de grond instortten waarbij gebouwen geheel verdwenen (sinkholes!) werd een dienst in het leven geroepen die het enorme gangenstelsel in kaart heeft gebracht en tot op vandaag het stelsel onderhoud. Het gangenstelsel is niet toegankelijk voor publiek maar al sinds tientallen jaren zijn de carrières domein van een Parijse ondergrondse subcultuur. De Cataphiles zijn heer en meester in de ondergrondse domeinen. Hun website >>>>>>

cartecarrieres

Hier een voorbeeld van een plattegrond van het ondergrondse gangenstelsel van Parijs >>>>

Officieel is slechts een paar honderd meter officieel te bezoeken en dat zijn de Catacombes aan de Place Denfert Rocherau. Echter de afgelopen paar jaar zijn de Catacomben vaker dicht geweest dan open . Op het weblog Parijs werd daar bijvoorbeeld in 2010 ook al melding van gemaakt . Sindsdien is dat niet verbeterd, eerder verslechterd ! Of er is een brandje geweest, of een overstroming of de mechanische ventilatie is stuk. Continue wat aan de hand!

Meer informatie en foto’s over de Catacombes op GraveYart (NL) >>>>>>

 

4 reacties op “De ondergrond van Parijs”

Geef een reactie