Assemblée Nationale (7e arr)

Het gebouw van de Assemblée Nationale (de Franse Tweede Kamer) is te bezoeken en dat is zeer de moeite waard !

Onder leiding van een gids kun je de diverse, schitterende ruimtes bezoeken, waarvan de grote vergaderzaal het bekendste is: deze is geregeld op het nieuws te zien. De Assemblée Nationale (AN) heeft sinds 1789 zijn zetel in het Palais Bourbon aan de Quai d’Orsay.

Als je vanaf de Place de la Concorde over de Pont de la Concorde wandelt, loop je er tegenaan. Het Palais Bourbon werd tussen 1722 en 1728 samen met het aanpalende Hôtel de Lassay gebouwd voor een dochter van Louis XIV, Louise Françoise de Bourbon. Het Hôtel de Lassay is tegenwoordig de woning van de Président van de AN, waarvan alleen de ontvangstzaal (Galerie des Fêtes) is te bezoeken:

DSCN4305A

Naast de Galerie des Fêtes is de Galerie des Gobelins:

DSCN4309A

Er zijn ook prachtige binnentuinen:

DSCN4320A

De grote vergaderzaal, Hémicycle:

DSCN4327A                       DSCN4333A

De bibliotheek, waar beroemde stukken zijn opgeslagen zoals het verslag van het proces tegen Jeanne d’Arc kun je ook bekijken. De wandschilderingen dateren uit de 19e eeuw en zijn geschilderd door Eugène Delacroix:

DSCN4345A

Publieksingang: 33-35, Quai d’Orsay (M Assemblée Nationale) www.assemblee-nationale.fr Indien de AN vergadert is er alleen bezoek mogelijk op zaterdag: reserveren via de website (aan te bevelen) of een kwartier voor aanvang melden bij de ingang. Daarbuiten zijn er soms rondleidingen door de week: de kalender staat op de site. De rondleiding is in het Frans, audioguides zijn beschikbaar in het Engels, Duits en Spaans. Je moet je paspoort afgeven, waarvoor je een badge ontvangt: bij de uitgang krijg je je paspoort weer terug.

Geef een reactie