Butte du Chapeau Rouge (19e arr)

De heuvel aan de oostzijde van Parijs, waarop dit park is aangelegd was opgenomen in de omwalling van Thiers (1841-’44). Toen deze omwalling tussen 1919 en 1929 werd ontmanteld werd er – in tegenstelling tot op veel andere locaties- geen woningbouw gepleegd, maar werd er eind jaren ‘30 een park op aangelegd. Net als bij het Parc des Buttes-Chaumont gaat het hier om een heuvel, waaronder zich kalkgroeven bevonden. De naam “Chapeau Rouge” komt van een oude guinguette in het aanpalende dorp Pré-St-Gervais.

Het park werd ontworpen door de architect Léon Azéma. Het park is klein, slechts 4,7 hectare, maar leuk om doorheen te wandelen en het heeft een fraai uitzicht naar de buitenwijken in het oosten van Parijs. Het park is in neoclassicistische stijl ontworpen en kent enkele Art Déco-monumenten: een monumentale fontein, bekroond door een Eva van de beeldhouwer Raymond Couvègnes (1938) en het standbeeld “l’Enfance de Bacchus” van de hand van Pierre Traverse (ook uit 1938).

In 1996 werd een oorlogsmonument toegevoegd, ter herinnering aan de slachtoffers van de oorlogen in de Franse koloniën in Noord-Afrika, van de beeldhouwer Eugène Dodeigne.

Neem voor dit park de Tramway T3, halte Butte du Chapeau-Rouge

 

Geef een reactie