De Art Noveau architect Hector Guimard ontwierp voor de Parijse metro ruim 140 metro ingangen en meer dan 50 huizen, villa’s en andere gebouwen in de stad. Echter in de loop van de 20ste eeuw sneuvelden er 50 metro ingangen en ook een aantal huizen verdwenen uit het stadsbeeld. De Franse overheid had bovendien na het overlijden van de architect geen enkele belangstelling voor de nalatenschap van de architect
Tussen 1890 en 1920 beleefde Guimard en zijn Art Nouveau creaties de hoogtijdagen. Behalve de enorme hoeveelheid metro ingangen werden ook tientallen huizen van zijn ontwerp gebouwd in Parijs.
Ook buiten Parijs is het een en ander te vinden van Guimard. In de bossen rond Parijs maar ook in het glooiende landschap van Normandië bouwde hij de meest prachtige landhuizen. Vooral bij die huizen zoals de Cottage hiernaast in de tekening zie je de enorme architecturale creativiteit van Guimard.
Maar al vanaf 1920 raakte de Art Nouveau en ook de ontwerpen van Guimard uit de mode. Er werd zelfs laatdunkend over gedaan. Guimard kreeg steeds minder opdrachten. Guimard bleef niet hangen in de Art Nouveau en gietijzer en zocht naar andere stijlen en bouwtechnieken Ondanks enorme erkenning voor zijn vindingen op het gebied van prefab bouwen en verschillende projecten in Art Deco en Functionalisme had Guimard niet meer het aanzien dat hij ooit had rond 1900. Hij vertrok in 1938 naar New York en overleed daar in 1942.
Zijn echtgenote heeft na de oorlog nog meubilair, tekeningen, maquettes en één van de huizen aan de Franse overheid aangeboden in de hoop dat er een museum zou komen. Maar dat werd destijds koeltjes van de hand gedaan.
Een mooi voorbeeld hoe men is omgegaan met het culturele erfgoed van deze architect is Villa Nozal. De Parijse zakenman Leon Nozal bezat rond 1900 in Passy / Auteuil veel grond en gaf Guimard de opdracht gegeven voor een enorm huis (landgoed) op een stuk grond van 3 hectare aan de Rue de Ranelagh. De indrukwekkende Villa werd gebouwd rond 1902 maar werd gesloopt in 1957 door een projectontwikkelaar om plaats te maken voor functionele jaren 60 Flats. En zo verging het met meerdere huizen in en rond Parijs. En op dezelfde wijze hebben zeker 50 metro ingangen de Parijse bouwwoede van de jaren 50 en 60 niet overleefd
Gelukkig is er nu een beweging die zich inzet voor het behoud van het werk van Guimard. De Cercle Guimard is al 15 jaar actief en hoopt zelfs in de nabije toekomst Hotel Mezzara aan de Rue de la Fontaine te kunnen inrichten als museum en als thuisbasis voor de Fondation Guimard.
Foto hier rechtsboven: Hotel Mezzara aan de Rue de la Fontaine in Parijs. De buitenkant is misschien niet de mooiste architectuur maar Guimard heeft het huis voorzien van een adembenemend interieur dat de Art Nouveau ontstijgt richting Deco……..kortom Le Style Guimard.
Het verhaal van Hotel Nozel op Parijs1900 >>>
Een overzichtje van nog bestaande Guimard metroingangen >>>
Over Hotel Mezzara op Parijs1900 >>>
Allerlei op Parijsmagazine over Guimard in afgelopen jaren >>>>