Bijzondere plaquettes in het 6e arrondissement

Al wandelend door de Rue Bonaparte kwam ik bij toeval deze plaquette tegen op het huis (34, Rue Bonaparte), waar de tekenaar Wolinski van 1974 tot 2009 gewoond heeft: hij werd op 7 januari 2015 vermoord bij de aanslag op Charlie Hebdo.    

Dat brengt me ertoe om enige bijzondere plaquettes in dit arrondissement de revue te laten passeren: verderop in de Rue Bonaparte staat op nummer 5 het geboortehuis van de schilder Edouard Manet.

En op nummer 16 in dezelfde straat hangt de herinnering aan de voorlopige regering van Tsjecho-Slowakije, die hier zetelde in de jaren 1916 tot 1918 en die resulteerde in de stichting van de onafhankelijke republiek Tsjechoslowakije op 28 oktober 1918.

Op het adres 10, Rue de l’Odéon hangt een plaquette ter herinnering aan de Engelsman Thomas Paine: hij schreef de “Droits de l’Homme”.

In dezelfde straat op nummer 12 herinnert een plaquette aan de publicatie van het beroemde boek “Ulysses” van James Joyce, dat hier in 1922 door Sylvia Beach werd uitgebracht: zij had toen op dat adres haar boekhandel “Shakespeare and Company”.

Door heel Parijs worden beroemde personen geëerd met een plaquette, altijd weer interessant om die onderweg even te lezen.

Geef een reactie