Herinnering aan de Commune van Parijs

De Commune van Parijs was de zoveelste opstand in Parijs in de 19e eeuw na het einde van de grote Revolutie van 1789 en na de dood van keizer Napoléon I. Meestal kleine opstandjes, sommige maar gedurende een paar dagen, maar de Commune duurde van 18 maart 1871 tot 28 mei 1871 dus iets meer dan twee maanden, waarvan het einde plaatsvond tijdens “de bloedige week” eind mei. Aanleiding waren het verlies en de capitulatie van de Frans/Duitse oorlog (1870-1871). De Duitsers eisten dat Elzas-Lotharingen aan Duitsland werd toegevoegd en dat Parijs bezet zou blijven door hun troepen. De Commune was een revolutionaire regering van anarchisten, socialisten (Blanqui) en andere linksdenkenden, die zich ook tegen de gevestigde (rijke) burgerij keerden. Op 28 mei werd in een bloedige strijd op de barricaden verloren van het reguliere Franse leger. Er vielen zo’n 30.000 doden en 40.000 communards werden gevangen genomen.

In de rue de la Ferme de Savy (20e arr.) is een herinneringsmonument -bas-relief en plaquette- aangebracht vlak naast een ingang van het Parc de Belleville.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit straatje is maar heel kort (45 m) en doodstil

 

 

 

 

 

 

 

 

dus behalve die eenzame jongen, een paar rafelige huisjes in de passage de Pékin, de bamboekat, die er ook niets aanvond en verder het park introk, ben ik maar weer terug gegaan naar de gezellige rue de Belleville voor een chocolat chaud (februari 2017, koud).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe kom je er: métro Belleville, lijn 11 of 2 = heuvelopwaarts, of métro Pyrénées lijn 11= heuvelafwaarts, even kant van rue de Belleville, dan rue Jouye-Rouve en ter hoogte van nr. 27 vind je het.

Geef een reactie