Le Bal de la rue Blomet

In de rue Blomet in het 15e arr. is na een grote renovatie en herbouw(o.a. het dak en de danszaal in de rue Copreaux) in 2017 op nr 33 een nieuwe concertzaal met ongeveer 300 plaatsen geopend op de plek waar ooit in de 20er jaren de beroemde danszaal Le Bal Nègre was gevestigd.

De hernieuwde zaal heeft de naam Le Bal de la rue Blomet meegekregen. De oude boerenschuur dateert uit 1800. Vóór 1924 was het een bar-tabac. De cafés mochten in die tijd, als ze er ruimte voor hadden, ook een danszaal hebben. In 1924 werd er door een zekere Jean Rézard des Wouves, antilliaans politicus,  een campagnebureau opgezet; goede musicus die hij was, speelde hij er piano om wat publiek te trekken voor zijn politieke bijeenkomsten, maar een betere musicus dan spreker, ging hij helemaal voor de Antillliaanse muziek met een orkest en al, zwarte jazzmuzikanten uit Amerika en Afrikaanse muziek  was ook ín. Le Bal Nègre was geboren.

Aangevoerd door de kunstenaars die met name op 45 rue Blomet hun studio’s en woningen hadden, de Montparnos uit het dichtbije Montparnasse, werd het al gauw mode om na een avondje uit nog te gaan dansen bij Le Bal Nègre. De rij van bekende 20er jaren artisten en aanhang is lang: Josephine Baker, Hemingway, Scott Fitzgerald, Mistinquet, Maurice Chevalier, Jean Cocteau en vele anderen. Op de plek waar ooit op nr. 45  het atelierscomplex stond, waar o.a. Joan Miro zijn atelier had, is nu een plantsoen Square Blomet waar achterin het bronzen beeld  L’Oiseau Lunaire van Miro -en door hem aan de stad Parijs geschonken- in volle glorie tussen de spelende kinderen een plaats heeft. Nu bestaat het repertoire uit jazz, Afrikaanse muziek én klassiek. Er wordt niet meer gedanst.

Métro lijn 6 Sèvres Lecourbes, lijn 12 Pasteur.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie