Mairie 12e arrondissement

 oude Mairie van het 12e

Alweer het 10e Parijse stadhuis in de serie: dit keer de mairie van het relatief onbekende 12e arrondissement. Het huidige pand vervangt de eerste mairie, die werd gebouwd in 1859, nadat Parijs door annexatie werd uitgebreid: het bestaande Parijse Quartier des Quinze Vingt (ruwweg de driehoek Bastille – Gare de Lyon – Seine) werd toen samengevoegd met het dorp Saint-Mandé en een deel van de gemeente Bercy tot het 12e arrondissement. Dit pand brandde af tijdens de Commune.

 Het huidige pand is gebouwd in 1876 naar ontwerp van de architect Antoine-Julien Hénard. Het heeft een opvallende, uitstekende ingangspartij met een grote toren.

 Op de 1e etage boven de ingang zijn twee beelden aangebracht, die 2 beroepen uitbeelden, die werden uitgeoefend in dit arrondissement: een meubelmaker (L) en een wijnbouwer (R).

In de grote hal is de Escalier d’honneur: 

 Daarboven hangt een grote wandschildering door Eugène Thirion, getiteld “Les industries du XIIe arrondisement, l’Instruction en l’Assistance publiques”. Geneviève, de patroon van Parijs zetelt op een troon, met daaronder een oude man, die ondersteuning krijgt (“l’Assistance publique” bij het Hôpital des Quize Vingt) en links daarvan een paar leerlingen, die les krijgen: de leraar houdt een globe omhoog. Linksonder zien we werkers in Bercy, die een wijnvat maken.

Een bijzondere zaal is gewijd aan de Exposition Coloniale in 1931:  dit is de voormalige “Salon Coloniale”, nu “Salon de la France d’Outre-mer” en deze is voorzien van wandschilderingen, die de diverse Franse koloniën tonen, het werk van de schilder Louis Jean Beaupuy. We zien onder andere Marokko, Frans Indo-China (het huidige Vietnam, Laos en Cambodja), Oceanië en de Franse Antillen.

 

De Salle des Fetes heeft met zijn houten betimmeringen een geheel andere sfeer: 

In de Salle des Fetes is een glas-in-lood raam gewijd aan het graf van de Marquis de Lafayette, die vocht in de Amerikaanse burgeroorlog en is begraven op het Cimétière de Picpus (35, Rue de Picpus, 12e arr):

Tenslotte: zoals bij alle stadhuizen is ook deze vrij toegankelijk. Vraag aan de portier of je de zalen kunt bekijken.

130, Avenue Daumesnil (12 arr), M Dugommier

Geef een reactie