Théâtre National de l’Opéra Comique (Salle Favart) (2e arr)

Parijs kent nog veel theaters met een schitterend, origineel interieur uit de 19e eeuw. De Opéra Comique of Salle Favart (beide namen worden gebruikt) is er daar een van. De Opéra Comique werd op 26 december 1714 gesticht tijdens de regering van Louis XIV, om onderdak te beiden aan theatergroepen, die tijdens de jaarmarkten in Parijs optraden. Eén van die groepen nam de naam “Opéra Comique” aan. Hun repertoire was pantomime en parodieën op opera’s.

DSCN4037A

Het eerste volwaardige theatergebouw, naar ontwerp van de architect Jean-François Heurtier wordt in 1783 ingewijd. Dit gebouw brandt af in 1838, direct na een uitvoering van Don Giovanni van Mozart: een oververhitte kachelpijp in de orkestbak zorgt voor brand in de opslagplaats van de decors.In 1840 is het theater herbouwd. In 1887 brandt het theater opnieuw af, ditmaal als gevolg van een defect aan de gasverlichting boven het toneel: ditmaal vallen er 44 slachtoffers. Het gevolg van deze brand was wel, dat sindsdien elektrische verlichting in de Parijse theaters verplicht is.

DSCN4026A

De derde Opéra Comique is het theater, dat er nog staat en dat dateert uit 1898, gebouwd naar een ontwerp van de architect Louis Bernier.

DSCN4028A Het heeft een imposante voorgevel:

DSCN4027A

en een luxueus interieur:

DSCN4031A        DSCN4033A

Er worden opera’s, concerten en dansvoorstellingen uitgevoerd.

DSCN4030A

Dit theater is een bezoek meer dan waard !

DSCN4038A

Place Boieldieu, 2e arrondissement, métro Richelieu-Drouot

www.opera-comique.com

Geef een reactie