Un demi

Lang wachten op een koele pils is in Parijs niet nodig, zoek oogcontact met de ober en vraag om un demi … Maar! vandaag eens een kleine selectie bijzondere locaties voor zo’n heerlijk parelend glas bier!

DSC00570

We beginnen natuurlijk bij Bofinger, de man die het tapbier naar Parijs bracht, in 1864. Bij place Bastille, in de rue de la Bastille, op nummer 5 vind je deze prachtige “zaak”. Om 12.00 is er soms nog plek, iets later niet meer hoor! Zuurkool natuurlijk, andouillette, en bier! Het diner is er iets duurder

interior-brasserie-bofinger

En dan echt een geheime tip! Een net-als-vroeger-chinees in hartje Parijs! Je mag het zelf pakken, van haaievinnesoep tot loempia en natuurlijk die lekkere riz cantonnais. Het koele pilsje wordt gebracht door lieve oma’s en dochters. En speciaal voor Nederlanders: het kost bijna niets en “bijhalen” is onbeperkt toegestaan (hier geldt het “all you can eat” principe) en het is midden in de Marais !!! Restaurant China (ja zo heet het echt), 70 rue de la Verrerie, metro Rambuteau

Restaurant_china

Ja, groepsgewijs uit, daar zijn wij in mindere mate van, maar wie toch zoiets heeft van “ja gezellig” dat gebabbel en gebrom en “op cafe gaan op zijn Frans” kan ook alleen of met zijn tweetjes naar deze ietwat ruige maar enorm gezellige aanrader: Le Baron Rouge bij de markt Aligre, metro Ledru Rollin, 1 rue Theophile Roussel. Eigenlijk is het een wijnbar. De buurt is ook op zondagmorgen heel erg leuk, met de overdekte markt, Chinese en Algerijnse winkels en de oudste kruidenzaak van Parijs aan het pleintje.

Baron_rouge

Winters koud en zin in oesters, lekker veel maar toch dat koele Elzasser glas bier erbij? Dat vind je bij Mascotte in de rue Abbesses op nummer 52. Altijd druk maar er is meestal wel een plekje. Je kunt de oesters ook aan de toonbank bestellen. Metro Abbesses. Deze straat wordt elk jaar “toeristischer” maar dat geeft eigenlijk niet, omdat je zo ontsnapt naar de stillere straatjes van Montmartre. Kijk eens rond in de Avenue Junot of in de Villa Leandre, geheimzinnige huizen met soms slechts een poes achter een kanten gordijntje, half in slaap. Gauw weer een bistro of een cafe opzoeken in de buurt!

Mascotte

En echt, Philip Freriks gaat er niet voor niets om middernacht nog oesters eten! Hier smaakt het koele, parelende glas bier ook buiten, in de winter zelfs, bij de klassieker “Le Wepler” op place Clichy, metro idem. Wat een brasserie en wat is het jammer dat de obers soms echt overwerkt zijn, lach hen toe of loop desnoods de zaak uit als het echt te druk is. Dit is Elzas, dit zijn oesters, dit is bier op zijn best. Philip bestelt wellicht een koele, groene Riesling en dat mag dus ook!

DSC02395

Maar waar bestelde Maigret zijn blad met sandwiches en bier? Als de zaak bijna rond was en iedereen trek had, inclusief de boef die ook een biertje kreeg? Bij brasserie Dauphine aan het place Dauphine. In het echt ging het om brasserie “de drie marktjes” maar die bestaat niet meer. Nu is er het bedrijfsrestaurant van de Parijse rechtbank. Je mag er volgens mij niet in, maar het plein is de moeite waard. Op het puntje van het eiland wordt gepicknickt door verliefden. Ook de moeite! Trouwens, Maigretkenners leren altijd weer iets nieuws op www.trussel.com/maig/ bijvoorbeeld ook over de broodjes en de bladen met koel bier die hij bestelde in de nacht!

A la prochaine voor een zwerftocht weer!, en heel veel plezier en je eigen ontdekkingen in “onze” lichtstad natuurlijk he!

Poulbot

Geef een reactie