Station Denfert-Rochereau (14e arr)

Het station Denfert-Rochereau is het oudste station van Parijs, gebouwd in 1846 naar ontwerp van de architect Dulong en het was de terminus van de lijn Parijs-Sceaux: deze spoorlijn verbond daarmee de Place Denfert-Rochereau met de de gemeente Sceaux:

De naam van het station was tot 1895 “Gare de Paris-d’Enfer” of “Embarcadère de Sceaux”. In dat jaar werd de lijn in Parijs uitgebreid naar het station Luxembourg en kreeg het station de naam “Denfert-Rochereau”. In 1977 werd de lijn (die ondertussen naar het zuiden was uitgebreid voorbij Sceaux naar Saint-Remy-lès-Chevreuses) onderdeel van de regionale metrolijn RER B, die naar het noorden werd verbonden via Châtelet-Les Halles en het Gare du Nord met de luchthaven Charles de Gaulle.

Het station Denfert-Rochereau was een kopstation en hier werd voor het eerst het “systeem Arnoux” toegepast: door een onderstel van een trein flexibel te maken, kon de locomotief een cirkel draaien in plaats van alleen rechtuit te kunnen rijden.                 systeem Arnoux

Het station is dan ook in een halve cirkelvorm aangelegd, met er tussenin een rechthoekig centraal ingangspaviljoen:   ansichtkaart 1904)    huidige situatie . Na de uitbreiding in 1895 werd het system Arnoux verlaten.

Fronton met een allegorie van de spoorwegen boven de ingang in het centrale paviljoen: 

De lijn loopt ondergronds, maar in de open lucht :

Vanuit het station is het metrostation Denfert-Rochereau (lijnen 4 en 6) bereikbaar.

Place Denfert-Rochereau (14e arr), M Denfert-Rochereau

Geef een reactie