Lezen over Parijs: Paris Echo

Sebastian Faulks heeft in Nederland wellicht wat minder bekendheid dan andere hedendaagse Engelse auteurs zoals Ian Mc Ewan , maar ik ben groot fan en bovendien heeft Faulks in 2019 een mooie roman geschreven die zich afspeelt in Parijs. Reden dus om er aandacht aan te besteden !

Sebastian Faulks heeft een indrukwekkend maar ook heel gevarieerd oeuvre op zijn naam. Hij schreef onder andere indringend over de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog [Birdsong]. Hij schreef een prachtig en bijna romantisch verhaal over verzetstrijders in de Tweede wereldoorlog [The girl at the Lion d’Or en Charlotte Gray]. Hij schreef heel verontrustend over een hyperintelligente student op een Engelse Universiteit die psychopaat blijkt te zijn [Engleby]. Maar hij schreef ook een geweldig James Bond avontuur, geheel in de stijl van Ian Fleming James Bond.

In zijn laatste roman kiest Sebastian Faulks Parijs als decor maar het is nu geen historische roman. Paris Echo speelt zich af in hedendaags Parijs. Het verhaal volgt twee personen die cultureel gezien mijlen ver van elkaar staan. Een Amerikaanse journaliste /onderzoeker die op zoek is naar verhalen van mensen uit WOII en een ontspoorde Mahgreb migrantenjongen  die werkt in de  Banlieue en die op ook op zoek is… naar meer betekenis. Hoe verschillend ze ook zijn en hoever ze ook cultureel van elkaar verwijderd zijn. Beiden worden gegrepen door wat er in Parijs gebeurt en de geschiedenis en dat is niet het Parijs van de mooie Boulevards en terrasje.


Geef een reactie