Rue Fortuny (17e arr)

In het 17e arrondissement is een prachtige straat met schitterende “chic et bourgeoise” architectuur uit de 19e eeuw. Het is een straat, aangelegd in de Plaine Monceau en gefinancierd door de gebroeders Pereire, bankiers en financiers van de stadsuitbreidingen onder Napoléon III. Er staan prachtige herenhuizen, met een boeiende geschiedenis: we wandelen er doorheen. De straat is 220 m lang, genoemd naar de Catalaanse schilder Mariano Fortuny i Marsal (1838-1874) en aangelegd in 1876. Hij ligt tussen de Avenue de Villiers en de Rue de Prony.

We beginnen onze wandeling bij de kruising met de Rue de Prony: op nr 2 woonde tussen 1891 en 1897 Edmond Rostand, die er “Cyrano de Bergerac”schreef:

Nr 8 is een hôtel particulier, dat in 1882 is gebouwd in neo-gothische stijl door de architecten Alfred Boland en Auguste Latapy:

Het pand op nr 9 is gebouwd naar ontwerp van de architect Paul-Adrien Gouny en voorzien van mooi tegelwerk van Jules-Paul Loebnitz, van de Faïencerie Loebnitz:

Op nr 13 woonde tussen 1933 en 1950 de schrijver/ regisseur Marcel Pagnol:

Sarah Bernhard woonde in het pand nr 35: een mooie, klassieke met één leuk detail, twee ratten die langs de gevel klauteren:

Tenslotte, in het pand op nr 46 heeft oud-president Nicolas Sarkozy een deel van zijn jeugd doorgebracht:

Om de hoek op 43, Avenue de Villiers bevindt zich het Musée Jean-Jacques Henner, waar je een prachtig 19e eeuws interieur kunt bewonderen, naast de kunstcollectie met schilderijen van Henner.

M Malesherbes

Musée Jean-Jacques Henner: 43, Avenue de Villiers;   www.musee-henner.fr

Geef een reactie