Musée Galliera – Musée de la Mode de la Ville de Paris (16e arr)

Eén van de zestien musea van de stad Parijs is het Musée Galliera. Het is gevestigd in het stadspaleis van de hertogin van Galliera, dat voor haar werd gebouwd tussen 1878 en 1894, in Italiaanse renaissancestijl door de architect Léon Ginain.

DSCN5570A

Het heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis: de hertogin heeft het als museum voor haar kunstcollectie laten bouwen, met de bedoeling om het pand, de verzameling en het omringende park aan de stad Parijs te schenken. Zij overleed voordat het gebouw klaar was en door omstandigheden werden alleen het pand en de tuin aan de gemeente geschonken. Het heeft tussen 1894 en 1977 allerlei functies gehad, waarna het Musée de la Mode erin werd gevestigd. Na vier jaar gesloten te zijn geweest in verband met renovatie werd het museum in september 2013 weer geopend. Het huisvest geen vaste collectie meer (die is nu onderdeel van het Musée des Arts Décoratifs), maar is alleen toegankelijk tijdens tijdelijke tentoonstellingen. Wij bezochten in december 2013 de tentoonstelling “Alaïa”, een overzicht van de Tunesische modeontwerper Azzedine Alaïa:

DSCN5565A

Het museum heeft een prachtig Belle Epoque-interieur.

DSCN5559A

10, Avenue Piere 1er de Serbie (M Alma-Marceau); open dinsdag – zondag van 10-18 u, nocturne donderdag tot 21 u; € 8,=; www.palaisgalliera.paris.fr

Geef een reactie