Square de l’Opéra Louis-Jouvet

vakantie parijs 339 In de luwte van de bd des Capucines en op een paar stappen van l’Olympiaparijs aug 256 007 ligt deze square beginnend op 5 rue Boudreau en eindigend op 10 bis rue Edouard VII of vice versa(9e arr.) Er zijn 2 beroemde théaters, 2 standbeelden, een bijzondere fontein. diverse zijpleintjes en een mooi verhaal.

 

 

 

Op 7 rue Boudreau staat het Théâtre Athénée, dat in 1893 is ontstaan uit een eerder theater “Eden Théâtre” en in de jaren daarna door de architect Paul-Casimir Fouquiau verbouwd tot wat het nu nog steeds is. Het theater is ooit begonnen als bioscoop.

 

vakantie parijs 341vakantie parijs 344

In februari 1896 was hier de première van “Salomé” van Oscar Wilde.

Op de Place Edouard VII staan 2 standbeelden: een ruiterstandbeeld van Edouard VII (koning Edward VII van Engeland) en een beeld van Alexandre Falguière uit 1890 voorstellend “de dichter berijdt Pegasus” (het gezicht van de berijder zou dat zijn van een jonge Victor Hugo).

De square werd aangelegd in 1911 en er moest nog een theater bij. Edward VII, de “meest bekende Parijzenaar onder de Engelse koningen” was een groot pleitbezorger van dit idee en het theater werd in 1913 gebouwd door een Engelse architect, William Sprague, en was allereerst ook een bioscoop. In de 20er jaren werd de zaal beroemd als theater waar Alexandre “Sacha” Guitry (1885-1957), dramaturg, acteur, regisseur, filmmaker, scenarioschrijver etc. roem oogstte, waar Sarah Bernhardt tot aan haar dood veelvuldige successen behaalde en der velen werd aanbeden! Eind 1931 maakte 20th Century Fox er weer een bioscoop van en in 1940 werd het opnieuw een theater. Sacha Guitry had er in 1948 zijn laatste optreden.

vakantie parijs 336

vakantie parijs 352

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op één van de zijpleintjes staat een fontein met daarop 3 coupletten uit chansons van Jacques Brel, Georges Brassens en Edith Piaf.

parijs aug 256 014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dan is er nog de anecdote over de flaneur Edward VII: hij flaneerde (en met name toen hij nog “Bertie” de kroonprins was) graag over de boulevards maar de boulevard gaat nooit verder dan “chez Maxim’s”.

juli 2010 parijs 030

Maxim’s staat op 3 rue Royale(8e arr.). Ga aan het eind van bd des Capucines -recht voor de Madeleine- naar links rue Royale.

Métr0 voor square: station Opéra lijn 3, 7, 8; voor Maxim’s station Concorde lijn 1, 8.

Geef een reactie