Het huis van Serge Gainsbourg, rue de Verneuil 5 bis Parijs, stond 32 jaar bevroren in de tijd. Op het moment van de dood van de legendarische Parijse zanger in 1991 kwamen huis en inboedel als het ware onder een stolp te staan. Sigarettenpeuken in de asbakken, half opgegeten chocoladerepen, zijn transparante koelkast met ingeblikte eetwaren, geopende boeken, niet voltooide geschriften, lege wijnflessen, ontelbare vinylplaten, de licht ingezakte zitting van de lederen fauteuil waarin hij zat… alsof de materiële dingen ook ineens hun adem hadden ingehouden.
De muren van de kamers waren 22 jaar getuigen van het leven en de liefdes van de kunstenaar, van zijn levensgezellen en van zijn kinderen. Zijn dochter Charlotte heeft het huis nu als memoriaal voor haar vader weer leven ingeblazen. Haar moeder Jane Birkin, ex- gezellin van de zanger, beleeft het niet meer. Ze overleed op 16 juli 2023. Alles in Maison Gainsbourg bleef zo authentiek en goed bewaard als mogelijk. ‘Elk object, elk krantenknipsel, de partituren en manuscripten die zich in het huis bevonden, werden op een rij gezet, gefotografeerd en kregen verklarende bladen om aan te geven waar elk item gevonden werd’, aldus curator Sébastien Merlet. ‘In totaal zo’n 24.000!’ De bezoeker wordt uiteraard een schaamteloze voyeur tijdens het betreden van Gainsbourgs universum, inclusief bad- en slaapkamer waarin de kunstenaar op 62-jarige leeftijd levenloos op zijn bed werd aangetroffen.
Misschien is het feit dat hij alles precies ordende volgens zijn eigen codes de reden waarom het huis zo lang onaangeroerd is gebleven. Het werd geen museum, het was het al. De vele voorwerpen werden wel veilig afgeschermd voor het publiek. De stem van Charlotte Gainsbourg begeleidt de bezoeker. Ze vertelt emotionele anekdotes over haar kinderjaren met deze speciale vader. Over zijn schamele kledingkast, de foto’s van de Guignol marionet met zijn gelijkenis, zijn verzameling politiebadges… De gevel, met steeds wisselende graffiti, was al een bedevaartsoord voor bewonderaars van de kunstenaar. Schuin tegenover het Maison Gainsbourg, rue de Verneuil 14, is nu ook een museum annex boekwinkel-boetiek, café en pianobar gewijd aan de ‘chanteur’ van Je t’aime… moi non plus, geopend.
Info: Maison Gainsbourg rue de Verneuil 5 bis Parijs. Musée Gainsbourg rue de Verneuil 14
De eerste maanden is Maison Gainsbourg volgeboekt. Blijft permanent open. Voor het Musée Gainsbourg zijn nog plaatsen.
Luistertip: Het verhaal van Charlotte Gainsbourg www.radiofrance.fe France Culture: Quand l’intime devient patrimoine (in het Frans)
Tekst en foto’s Chris Rachel Spatz