Mairie 6e arrondissement

In de onregelmatig verschijnende serie over de Parijs stadhuizen dit keer de Mairie van het 6e arrondissement: dit stadhuis is gebouwd tussen 1847 en 1849, in opdracht van Rambuteau, Préfet de la Seine, de voorganger van Haussmann.

Marianne door Jean Gautherin (1879)

 

Het ontwerp is van de architecten Rolland en Levicomte. Het is gebouwd voor de grote annexatie van 1860 als gemeentehuis voor het 11e arrondissement. Na de nieuwe indeling van de arrondissementen werd het gebouw het stadhuis van het 6e arrondissement.

In de Salon François Collet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plafondschildering “Egalité” van Henri Levy (1887):  allegorie “Paris – Cité des Arts” van Louis-Edouard Fournier (1906)

 

 

 

 

 

 

 

Bij de Escalier d’Honneur hangt “Hommage au travail” door Henri Martin (1914), waarop gewerkt wordt aan de uitbreiding van het Palais de Justice:

Op de binnenplaats staat “Combat de Centaure” van Gustave Crauk (1900), geëxposeerd in het Grand Palais tijdens de Wereldtentoonstelling van 1900.

 

Iedere Mairie is openbaar toegankelijk en als de mooie zalen (Salle des Mariages, Salle des Fêtes) niet in gebruik zijn kun je die bekijken. Op slot ? vraag dan de portier om de sleutel. Soms krijg je een medewerker mee, die toelichting geeft bij de plafond- en muurschilderingen !

 

78, Rue Bonaparte (6e), M Saint-Sulpice

 

 

 

 

Geef een reactie