Mairie 20e arrondissement

In de serie “Mairies de Paris” deze keer de Mairie van het 20e arrondissement. Voor de annexatie van de randgemeenten hadden de gemeenten Belleville en Charonne een eigen stadhuis. Na de annexatie werd tussen 1867 en 1877 voor het nieuwe 20e arrondissement een nieuw stadhuis gebouwd, naar ontwerp van de architect Claude-Augustin-Léon Salleron.

 Escalier d’Honneur

Pierre-Paul-Léon Glaize heeft in 1884 de Salle des Mariages voorzien van wandschilderingen.

Salle des Mariages: de –bijna naakte- echtgenoot reikt zijn hand naar zijn bruid, onderaan de Republiek in een zwarte mantel, die het wetboek ophoudt:

Le Triomphe de la République: de Republiek (met driekleurige sjaal) leidt de ceremonie op haar zegewagen, waarbij de Waarheid, het Goede Doel en de Wet aan haar voeten zitten:

Voorafgaand aan de zegewagen met de Republiek rijdt de Stad Parijs op een zwart paard, met achter haar dames, die banieren dragen, die de revoluties van 1789, 1830, 1848 en de oorlog van 1870 symboliseren, die hebben geleid tot de IIIe republiek:

Oorlogsmonument

Wassenbeeld van de staatsman Léon Gambetta (1883-1882), één van de stichters van de IIIe republiek:

Het stadhuis is gratis toegankelijk, ook voor buitenlanders. Vraag bij de portier of receptie of je de Salle des Mariages mag bekijken.

6, Place Gambetta (20e arr), M Gambetta

Geef een reactie