Lignes de bus Traverses de Paris

Op 25 januari 2021 stond er artikel in de Blog over de leuke route met de Montmartrobus, het buslijntje door Montmartre [ zie >>>

Parijs kent nog een paar andere buurtbuslijntjes, die “Traverses” worden genoemd. Er zijn er vijf: de Traverse Charonne (in het 20e arrondissement), de Traverse Bièvre-Montsouris (in het 13e en 14e), de Traverse Batignolles-Bichat (in het 17e en 18e), de Traverse Ney-Flandre (in het 18e en 19e) en de Traverse Brancion-Commerce (in het 15e). De eerste vier worden geëxploiteerd door de RATP en de laatste door de maatschappij B.E. Green.

Deze lijnen verzorgen het transport in buurten, die slecht(er) bereikbaar zijn met de metro of met de reguliere buslijnen: ze rijden vooral door kleinere straten. Alle vijf maken ze gebruik van kleine bussen (“Microbus”, hetzelfde type als de Montmartrobus) en ze lopen door leuke, onbekende wijkjes.

Wij namen een keer de Traverse Bièvre-Montsouris, die loopt door het 13e en het 14e: wij zijn in het 13e gaan wandelen, door de leuke buurt rond de Square des Peupliers, met kleine huizen met tuinen.

Een paar mooie plekken in dit buurtje, die een bezoek waard zijn:

Op 8 – 10, Rue Küss staat het prachtige Art Déco-schoolgebouw (1931-’34), naar ontwerp van de architect Roger-Henri Expert:

Aan de Place de l’Abbé Hénocque staat een gebouw, dat in 1913-’21 is gebouwd voor de verzekeringsmaatschappij van spoorwegpersoneel:

Boven de ingang is de relatie met de spoorwegen nog aan de gevelsteen te zien:

De Square des Peupliers is een privéstraatje met arbeiderswoningen, gebouwd rond 1908 voor het personeel van de Compagnie du Chemin de Fer Métropolitain, de metromaatschappij die later in de RATP is opgegaan:

           

Meer informatie over de diverse Traverses-lijnen >>> https://fr.wikipedia.org/wiki/Lignes_de_bus_Traverses_de_Paris

Geef een reactie